Yksinkertaisuuden ylistys (Markku Kuisma)

Saatavuus: Varastossa

9,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2015
  • Kirjailija : Markku Kuisma
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522341778
  • Sivuja : 200
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Aave leijuu Euroopan yllä – mutta ei kommunismin, vaan väärän byrokratian ja sekavien organisaa - tiohimmeleiden aave. Jatkuvasti paisuvat byrokratiat ovat ongelma yhtä lailla yliopistoille, pörssiyhtiöille kuin terveyskeskuksille.

Uudessa esseekokoelmassaan professori Markku Kuisma johdattelee lukijat Stalinin ja Goldman Sachsin tielle, uusjohtamisen ihmemaailmaan. Yksinkertaisuuden ylistyksen kantava teema on tarkastella johtamisen ja vallan uudenlaisia suhteita.

Kirjan perusidea nousee organisaatiokumpujen yöstä: jokin hankalasti tunnistettavissa oleva mutta kaikkeen tekemiseen vahvasti vaikuttava tuntuu menneen viimeisen parin kolmen vuosikymmenen aikana pahasti pieleen kaikilla johtamisen, ohjauksen, raportoinnin ja hallinnon tasoilla.

Nykypäivän byrokratia on pukeutunut kalliisiin konsulttivaatteisiin. Tarvittaisiin Antti Rokkaa Tuntemattomasta kertomaan, etteivät muotirievut peitä keisarin alastomuutta. Sen sijaan tuhlataan kallista työaikaa, motivaatiota ja yhteisiä varoja.

Ongelman ydin on useimmiten ilmeinen. Kaikki kyllä polkevat lujaa annettuun suuntaan, mutta matka ei taitu, sillä poljettava väline onkin lattiaan kiinnitetty kuntopyörä, toisin kuin arvovaltaiset organisaatiouudistajat väittävät.

”Olisiko käynyt niin”, kirjoittaa Kuisma, ”että saamme parhaillaan todistaa Kiinan puhemies Maon ajatusten voittokulkua kaikenlaisessa julkisen ja yksityisenkin johtamisen kehittämisessä?”

Kiinassa ”suuret harppaukset” ja ”jatkuva vallan - kumous” johtivat hirmuisiin katastrofeihin. Ehkä meillä olisikin syytä hetkeksi pysähtyä miettimään, ettei nykymenolla rikota sellaista arvokasta, jonka korjaaminen on työlästä, kallista ja kenties mahdo - tonta.

Samaan aikaan olemme saaneet todistaa stalinismista tutun vallankeskityksen voittokulkua. Sitä on ajettu sisään salakavalasti jalkauttamalla turbo - kapitalistisia liikkeenjohto- ja kannustusmalleja julkiseen hallintoon ja korkeimpaan koulutukseen. Maolaisen kumouksen, stalinistisen suunnitelmata - louden ja wallstreetiläisen pörssikapitalismin ristisiitos ei maistu hyvältä eikä ole hyväksi.

Otteita arvosteluista:

"Yhtä raivokasta virkavaltaisuuden ryöpytystä kuin tässä Markku Kuisman kirjassa on, saa hakea. Pois sievistely ja tasapuolinen ymmärrys. (..) Kuisma on kirjoituksissaan rikkonut monesti nationalistisen historiankirjoituksemme myyttejä."

– Esko Rantanen, Talouselämä

"Räväkkä, napakka, elävä sekä moniaineksinen. Kirjoitusote on rento ja pakottamaton, tyyli on lennokas ja sisältö painavaa."

– Matti Wiberg, Turun Sanomat

"Kaikkiaan Kuisma välttyy populismilta argumentoidessaan asiat tutkijan otteella, mutta poleemisesti ja yksinkertaistaen. Eli Kuisma on tehnyt kepeästi luettavan kirjan painavasta aiheesta."

– Veijo Kauppinen

"Innostuin sen verran Markku Kuisman uudesta kirjasta Yksinkertaisuuden ylistys, että olen ryhtynyt käyttämään hänen lanseeraamaansa termiä 'byrokratian aave'."

– Risto E.J. Penttilä blogissaan

"Uusimmissa kirjoissaan Kuisma on kääntynyt useita kertoja selkeästi mielipiteitä esittävään, kantaa ottavaan kirjoittamiseen, jota on Suomessa odotettu turhaan muutamaa Jutikkalan väläystä lukuun ottamatta siitä lähtien, kun Gunnar Suolahti kuoli kesken kaiken 1933."

– Jukka Kemppinen blogissaan

Kirjailija

Markku Kuisma

Markku Kuisma (s.1952) on Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori. Hänet tunnetaan erityisesti talous- ja yrityshistorian tutkijana. Kuisma on kirjoittanut lukuisia kirjoja, joista uusimpia ovat muun muassa Yksinkertaisuuden ylistys (2013), yhdessä Teemu Keskisarjan ja Sakari Siltalan kanssa kirjoitettu Metsäliitto-kirja Paperin painajainen (2014) sekä yhdessä Pekka Seppäsen kanssa kirjoitettu Suomen pahimmat bisnesmokat (2015). Hänen tietokirjansa Venäjä ja Suomen talous 1700–2015 voitti Kanava-palkinnon vuonna 2015.Lue lisää

Kommentit