Yksin ja kaukana (Jonathan Franzen)

Saatavuus: Loppu varastosta

9,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2015
  • Kirjailija : Jonathan Franzen
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522341204
  • Sivuja : 400
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Jonathan Franzen on koonnut teokseensa Yksin ja kaukana esseitään viiden viime vuoden ajalta. Franzen palaa hänelle läheisiin teemoihin, kirjallisuuteen ja omaelämäkerrallisiin kysymyksiin. Teoksen nimiesseessä hän tutkii ristiriitaisia ja mutkikkaita tunnereaktioitaan ystävänsä kirjailija David Foster Wallacen kuolemaan. Toisaalla hän kuvaa uhkaavaa kohtaamistaan lintujen salametsästäjien kanssa Kyproksella tai pohtii teknologian vaikutuksia vaikkapa siihen, miten ilmaisemme rakkautemme.

Franzenin esseiden leimaa-antava piirre on suoruus. Hän ruotii omia vaikuttimiaan ja ennakkoluulojaan mitään kätkemättä. Matkustaessaan Kiinaan tutkimaan teollistumisen tuhoisia ympäristövaikutuksia hän kuvaa samalla sitä kuinka maan kaikinpuolinen taloudellinen menestys häntä ällistyttää ja hämmentää ja johtaa kysymään omien ennakkoluulojen alkuperää.

Yksin ja kaukana on merkittävä, provokatiivinen ja välttämätön kirja.

Arvosteluja:

"Kun Franzen oli eronnut vaimostaan ja hautoi katkerana luonnon tuhoutumista, hän rakastui, ja se muutti kaiken. Franzen rakastui lintuihin. Linnut vetivät takaisin maailmaan, myös juttumatkoille Kiinaan ja Välimerelle, ja nämä henkilökohtaiset esseet ovat kokoelman ydintä."

– Jarmo Uusi-Rintakoski, Kodin Pellervo

"Jos Franzen teki edellisessä suomennetussa esseekokoelmassaan Epämukavuusalue (2012) itselleen rankan ja säälimättömän ruumiinavauksen, Yksin ja kaukana ei pyri samassa mitassa kirjoittajan ihon alle. Tutusta tinkimättömästä asenteesta Jonathan Franzen ei kuitenkaan luovu, vaikka hajurako omaan minään on nyt suurempi."

– Jukka Petäjä, Helsingin Sanomat

"Franzen kirjoittaa esseekokoelmassaan kiinnostavasti ystävästään David Foster Wallacesta, joka teki itsemurhan 2008. (--) Ystävyyssuhdetta Franzen käsittelee kahdessa esseessään, joista toinen on Wallacen hautajaisissa pidetty puhe. Se on rehellinen ja kaunis."

– Ulla Janhonen, Anna

"Monesti (--) Franzen viittaa Wallaceen (--). Franzen ei häviä ilmiöiden kuvaajana maanisen tarkalle Wallacelle, mutta tyylilaji vaikuttaa lähes kliiniseltä edesmenneen kollegan henkeäsalpaavien syväsukellusten rinnalla.  Journalistina voin vain ihailla molempien tapaa kertoa todellisuudesta kaunokirjallisin keinoin."

– Ina Ruokolainen, Savon Sanomat

Kirjailija

Jonathan Franzen

Kommentit