Voima ja valta – Venäjän mafia Kremlin suojeluksessa (Mark Galeotti)

Saatavuus: Varastossa

29,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 03/2019
  • Kirjailija : Mark Galeotti
  • Kustantaja : Docendo
  • ISBN : 9789522915979
  • Sivuja : 432
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Teos kertoo Venäjän järjestäytyneestä rikollisuudesta, nyky-Venäjän hallinnon, eliitin ja alamaailman yhteyksistä. Alkuteos The Vory: Russia’s Super Mafia on ollut todellinen arvostelumenestys.

"Galeottin kirja antaa tarkan kuvauksen Venäjän kleptokratiasta. Venäjä on maa, jossa rikollisuuden, politiikan ja lainkäytön rajat ovat hämärtyneet. Kaikki kolme ovat versioita toisistaan järjestelmässä, jossa yksittäisen ihmisen rooli muuttuu tilanteen mukaan. Voima ja valta on ajankohtainen ja tärkeä kirja kaikille, jotka pohtivat, kuinka rajoittaa Venäjän vaikutusvaltaa lännessä ja rangaista Venäjän johtoa tekemistään rikoksista." – The Guardian

“On vaikea löytää perusteellisempaa ja kokonaisvaltaisempaa opasta Venäjän valtion ja järjestäytyneen rikollisuuden yhteisille poluille kuin tämä tutkimus varkaiden maailman historiasta.” – Alasdair Lees, The Independent

Venäläistä järjestäytynyttä rikollisuutta on pitkään kutsuttu sanoilla vor v zakone, jotka tarkoittavat ”laillistettua varasta” tai ”varasta, joka on laki”. Valtansa huipulla mafia oli Stalinin vankileirien aikana, jolloin gangsterit eri puolilta maata verkostoituivat leireillä. Leirien vartijat eivät pitkään uskaltaneet uhmata rikollisryhmiä, mutta Neuvostoliiton viimeisinä vuosina rikolliset luopuivat kunniakoodistaan, joka kielsi yhteistyön viranomaisten kanssa. Seurauksena oli turvallisuuspalveluiden ja mafian molempia hyödyttävä liitto.

Kirja kertoo nyky-Venäjän hallinnon ja mafian yhteyksistä. Maata voi kuvata kleptokratiaksi, joka ei erottele toisistaan rikollisuutta ja politiikkaa. Presidentti Putin, entinen KGB-mies, käyttää mielellään alamaailmasta tuttua kieltä esimerkiksi tilien tasaamisesta terroristien ja ”pettureiden” kanssa. Hänen kaudellaan gangsterisodat ja näyttävät palkkamurhat ovat vähentyneet, mutta sisäsiistimpi mafia on helpommin hallinnon käytettävissä.

Aiemmin rikolliset, viranomaiset ja poliitikot toimivat toistensa julkisivuina tai apukäsinä esimerkiksi rahanpesussa tai luksustavaran salakuljetuksessa, mutta nykyään Kremlillä on varkaille suurempiakin tehtäviä. Mafia on auttanut Venäjää Itä-Ukrainassa ja Krimillä, ja Yhdysvaltojen vaaleja manipuloineet hakkerit ovat yksi sen uusista kasvoista.

Teos on äärimmäisen ajankohtainen ja kiihkoton, mutta kiehtova kertomus eliitin, valtiovallan ja alamaailman suhteista.

Mark Galeotti on kansainvälisen rikollisuuden ja Venäjän turvallisuuskysymysten asiantuntija. Hän toimii tutkijana Prahan Institute of International Relations -tutkimuslaitoksessa sekä Royal United Services Institute -ajatushautomossa Lontoossa. Galeotti on myös toiminut Ison-Britannian ulkoministeriön ja useiden muiden maiden viranomaisten neuvonantajana.

Kirjailija

Mark Galeotti

Mark Galeotti on Prahan kansainvälisten suhteiden tutkimuslaitoksen tutkija

Lue lisää

Kommentit