Villipeto (Josh Bazell)

Saatavuus: Varastossa

9,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2013
  • Kirjailija : Josh Bazell
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522341471
  • Sivuja : 250
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Lionel Azimuth (ent. tohtori Brown ja palkkamurhaaja Pietro Brnwa) pakoilee mafiaa ja haaskaa elämäänsä laivalekurina risteilyaluksella. Surkeutensa alhossa hän ottaa vastaan omalaatuisen miljardöörin Ujo-Billin tarjoaman keikan, ja löytää itsensä etsimästä legendaarista järvihirviötä minnesotalaisesta pikkukaupungista.

Tutkimusmatka pakottaa Lionelin samaan kanoottiin katastrofeihin erikoistuneen paleontologin Violet Hurstin kanssa, joka on kuuma pakkaus, muttei ihmisenä ihan niitä elämänmyönteisimpiä. Kumpi mahtaa löytää Lionelin ensin – järvihirviö vai mafia?

Esikoisromaanillaan Niittaa noutaja mainetta niittänyt Josh Bazell on kirjoittanut tarinan, joka pitää otteessaan ensimmäiseltä sivulta alkaen. Mustalla huumorilla ja terävällä yhteiskuntakritiikillä höystetty jännäri käyttää hävyttömästi hyväkseen hirviötarinoiden kliseitä. Bazellin herkullinen dialogi ja ällistyttävät juonenkäänteet saavat lukijan tarraamaan tuoliinsa ja nauramaan ääneen.

Otteita arvosteluista:

"Bazell loihtii modernin hirviötarinan, yhtä lailla imaisevan kuin lajin kliseillä pilailevan. (--) Turhaa ja mahdotonta referoida juonta, sinänsä roisia ja hauskaa käännesumaa. Enimmäkseen se toimii kuljetusalustana ihmisille, tilanteille, törmäyksille ja rytinöille – monitasoisen sanomisen tarpeelle. Silmiinpistävintä on kirjoittamisen taito. Bazell on niukka ja tiukka kertoja. Lauseisiin puristuu tarpeellinen informaatio ilman helskyttelyjä, ja vuoropuhelut rullaavat."

– Veli-Pekka Leppänen, Helsingin Sanomat

"(--) Bazell iskee sarjatulena tekstiä, jossa yhdistyvät niin Carl Hiaasenin dekkarisanailu kuin David Foster Wallacen suosimat hersyvät alaviitteet. Juoni – upporikas palkkaa todistajansuojeluohjelmassa mafiaa pakoilevan miehen etsimään mystistä järvihirviötä – on lähinnä tukipuu jämäkälle dialogille ja surmanluodeille amerikkalaista politiikkaa kohti."

– Jukka Väänänen, Apu

"Bazell kirjoittaa sujuvasti, älykkäästi ja hauskasti, eikä kerronta etene tavanomaisimpia reittejä. Monet kohtaukset jäävät väkevinä mieleen, ja henkilöt ovat kiinnostavia ja taitavasti kuvattuja. Amerikkalaisuuden hölmöimmät puolet saavat ivallista kyytiä."

– Pekka Turunen, Ruumiin kulttuuri

Kirjailija

Josh Bazell

Kommentit