Viimeinen saamelainen (Olivier Truc)

Saatavuus: Varastossa

9,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2013
  • Kirjailija : Olivier Truc
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522341693
  • Sivuja : 450
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

On poikkeuksellisen kylmä talvi. Kautokeinossa, Norjan Lapissa, odotetaan että paikallinen museo saa viimein kokoelmiinsa vuosisatoja kadoksissa olleen lapinrummun. Juuri ennen näytteille asettamista arvokas rumpu varastetaan, ja poliisien epäilykset kohdistuvat sekä kiihkomieliseen lestadiolaisryhmään että paikallisiin nationalisteihin, joilla on ollut kiistaa saamelaisten kanssa maanomistusoikeuksista. Kun tunnettu poronkasvattaja löytyy kuolleena, korvat väkivaltaisesti leikeltynä, rauhallinen paikkakunta täyttyy vihasta, ristiriidoista ja synkistä salaisuuksista. Klemet Nango, saamelainen poropoliisi, on työkaverinsa Nina Nansenin kanssa varma, että tapaukset liittyvät toisiinsa, mutta Kautokeinossa kukaan ei halua puhua ääneen mistään asiaan liittyvästä. Miksi poronkasvattaja murhattiin ja miksi tuntuu siltä, että vanhan rummun ympärillä leijuu vaara?

Viimeinen saamelainen on mystinen rikosromaani, joka sijoittuu ympäristöön, jossa vanhat uskomukset ja perinteet ovat yhä ristiriidassa modernin elämänmenon kanssa.

Olivier Truc on kuvannut saamelaisia useissa lehtiartikkeleissa ja dokumenteissa yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Romaanissaan hän onnistuu yhtä aikaa kuvaamaan uskottavasti ja kiinnostavasti saamelaisyhteisöä sekä rakentamaan kaiken keskelle kiehtovan mysteerin.

Otteita arvosteluista:

"Ranskalaisen Olivier Trucin esikoisteos ei ole saanut ranskalaiskriitikoilta vuoden 2012 parhaan ranskankielisen dekkarin palkintoa ainakaan siksi, että Viimeinen saamelainen olisi hyvä realistinen poliisidekkari. Ja viimeistään sivulla 70 pölkkypäisellekin lukijalle selviää, että tehokasta murhatutkintaakaan ei ole tiedossa. Alku on tosin sanoen lupaava ja uteliaisuutta herättävä. (--) Tukholmassa vuodesta 1994 toimittajana työskennellyt Truc on taustoittanut romaaninsa huolellisesti. Moderni ajankuva on yhtä uskottavaa kuin vanhojen uskomusten ja perinteiden kietominen rikosjuoneen. (--) Trucin ja (Kerstin) Ekmanin rikosromaaneja yhdistää ekologinen pohjavire, pienen maaseutuyhteisön uskonnollisten ja poliittisten ristiriitojen tarkkavaistoinen kuvaaminen ja suru voitontavoittelulle uhratun elämäntavan puolesta."

Saara Kesävuori, Ruumiin kulttuuri

"Viimeinen saamelainen on sympaattinen ja jonkin verran jaaritteleva toimintatrilleri. Truc, joka on työskennellyt Lapissa toimittajana, ottaa maisemasta ja pohjoisen asukkaiden jäyhästä luonnonlaadusta mukavasti tehoja irti."

– Juhani Karila, Helsingin Sanomat

Kirjailija

Olivier Truc

Kommentit