Valontuojat (Eleanor Catton)

Saatavuus: Varastossa

9,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2014
  • Kirjailija :
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522342003
  • Sivuja : 830
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Vuosi on 1866 ja Walter Moody on tullut etsimään onneaan Uuden Seelannin kultakentille. Ensimmäisenä iltanaan Hokitikan pikkukaupungissa hän joutuu hotellinsa ravintolassa keskelle vakavien ja hermostuneiden miesten salaista neuvonpitoa. Miehet ovat kokoontuneet pohtimaan luottamuksellisesti sarjaa selvittämättömiä rikoksia: yksi kaupungin varakkaimmista miehistä on selittämättömästi kadonnut, paikallinen prostituoitu on yrittänyt itsemurhaa ja varattoman juopon surkeasta majasta on löydetty valtava rahasumma.

Walter Moody tulee vedetyksi keskelle mysteeriä, jonka merkillisistä käänteistä ja toistensa kanssa risteävistä ihmiskohtaloista muodostuu ällistyttävä lukukokemus. Kirjailijan luomassa mutkikkaassa kuviossa kaikki tuntuu liittyvän kaikkeen, mutta mikään ei lopulta ole sitä miltä näyttää.

Eleanor Cattonin suurromaani on nuoren tekijänsä huikea voimannäyttö, jossa tarinankerronnan intohimoa terästää tarkka ja ilmaisuvoimainen kieli.

Otteita arvosteluista:

"Teemat ja totuudet seuloontuvat tekstin rouhemassasta kuin hiput huuhtojan vaskoolissa, kunnes jäljellä on enää olemassaolon ja ajatuksen kiistatonta kultaa. (--) Suosittelen." 

– Antti Majander, Helsingin Sanomat

"Rakenteellisessa moniulottuvaisuudessaan upea, kerronnallisuudessaan koukuttava, ja ahneuden ja kullan maailmaa kuvatessaan maaginen."

– Booker-palkintoraati

"Kokonaisuudessaan hieno historiallinen romaani, joka sisältää myös arvoituksellisen mysteerin, ja se on taatusti palkintonsa ansainnut."

– Lukuisa-blogi

"Uuden-Seelannin kultaryntäys on epätavallinen aihe ja Valontuojat siksikin miekenkiintoinen. (--) Mainio, hienostunut kirja se onkin, ja lukemisen arvoinen kuvaus ahneuden, kullan ja rajaseutujen maailmasta, jossa ihmisarvo on hyvin rajallinen käsite."

– Mikko Saari, Kirjavinkit.fi

"Hänen (Cattonin) kielensä on hienoa, kielikuvat onnistuneita. Samaa voin tietenkin sanoa Tero Valkosen suomennoksesta, joka on huikeaa työtä."

– Lumiomena-kirjablogi

"Catton ei ainoastaan luonnehdi henkilöitään tarkkanäköisesti, vaan historiallinen ympäristö on myös rakennettu taitavasti ja luontevasti. Infodumppauksia ei ole näkyvillä edes kaukana horisontissa, vaan 1800-luku hehkuu pienistä asioista: dialogista, Hokitikan ohimenevästä kuvauksesta henkilöiden liikkuessa siellä sekä juonen kannalta tärkeistä esineistä ja asioista."

– Orfeuksen kääntöpiiri -kirjablogi

"Kirjan ansiot eivät kuitenkaan ole pelkästään kiinnostavassa rakenteessa. Uuden-Seelannin kultakuume ja sen tuoma ihmisten irrallisuus levittäytyy lukijan eteen kaikessa karuudessaan. (--) Jotenkin Catton on onnistunut kirjoittamaan maagista realismia ilman niitä maagisia tapahtumia."

– Ja kaikkea muuta -blogi

"Ehkä olisi helpottavaa, jos maailmassa useammin joku olisi huolellisesti suunnitellut kaiken ja kokonaisuus järjestäytyisi paikoilleen kuin taivaankappaleet, niin että saisi itse vain seurata hämmentyneenä vierestä. Tai ehkä onneksi niin ei ole, mutta Cattonin romaani simuloi ansiokkaasti juuri tällaista kokemusta."

– Elina Siltanen, Turun Sanomat

"Valontuojat on sinfonia, jättiläismäinen, monitulkintainen ja hidas romaani, melkein pelottava taidon- ja voimannäyte. (--) Tero Valkosen perin hieno suomennos on vähän kuin Dickensiä lukisi."

– Miina Supinen, Image

"Ensin tunnustus: käytin tämän kirjan lukemiseen kahden kuukauden illat. Urakka kuitenkin kannatti, sillä jopa katkelmina Eleanor Cattonin mammuttiromaani jaksoi pitää ihastuneen ja välillä uupuneenkin lukijan otteessaan."

– Ina Ruokolainen, Savon Sanomat

"Valontuojat vaati aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta sen lukeminen kannatti. (--) Kirja muistuttaa upeasti tarinan voimasta maailmassa, jossa kaikki yritetään sanoa 140 merkin tviitissä."

– Ulla Janhonen, Anna-lehti

Kommentit