Terminaali (Hannu Raittila)

Saatavuus: Varastossa

5,00 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2013
  • Kirjailija : Hannu Raittila
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522341747
  • Sivuja : 450
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Romaanissaan Canal Grande Hannu Raittila käsitteli protestanttisen Pohjois-Euroopan suhdetta talousunionin välimerellisiin ja katolisiin maihin. Nyt hän laajentaa tarkastelukulmansa maapallonlaajui - seksi – ja samalla kertaa miesten toimien tulkkina tunnettu Raittila kuvaa onnistuneesti sisältäpäin myös nuorten tyttöjen maailmaa.

Kaksi ala-asteikäistä tyttöä, Paula ja Sara, alkavat viettää aikaansa Helsinki–Vantaan lentoasemalla 1990-luvun alussa. Vuosien mittaan heidän kentällä hengailustaan kehittyy nuorten naisten kansainvälinen alakulttuuri, jonka jäsenet matkustavat ympäri maapalloa lentokentältä toiselle.

Tyttöjen oma matka alkaa 11.9.2001, eikä heidän koneensa koskaan päädy New Yorkiin asti. Helmikuussa 2010 vuosia kadoksissa ollut Paula tuodaan Marokosta Helsinki–Vantaalle käsiraudoissa ja viedään mielisairaalaan. Lentokentällä työskentelevä Sara näkee tilanteen ja sen, että Paula on raskaana. Vähän myöhemmin Paula karkaa sairaalasta ja katoaa jäljettömiin.

Paulan isä, kommodori Johan Lampen, on Hiittisistä kotoisin oleva äiditön poika, jonka kalastajaisä hukkui pojan ollessa kahdeksan vanha. Isänsä perään lähtenyt Johan joutui pujottamaan köysilenkin hukkuneen kaulaan ja hinaamaan elottoman ruumiin rantaan. Aikuisena pojasta tulee merivartioupseeri, jonka pakkomielteeksi muodostuu meripelastajien kansainvälinen tunnuslause: ”Etsi ja pelasta!”

Yli neljäkymmentä vuotta myöhemmin yritys etsiä ja pelastaa oma tytär vie Johanin Tyynellemerelle, missä oma asema määritellään auringon ja tähtien avulla. Vain mykät taivaankappaleet tietävät, että osaksi kansainvälistä ilmaliikenneterrorismia päätynyt tytär on toisella puolella maapalloa, Syyriassa, keskellä sisällissotaa.

Terminaali kuvaa globalisaatiota ja kallista hintaa, jonka yksittäiset ihmiset sen seurauksista elämässään maksavat.

Terminaali on perhesaaga, jossa perheenjäsenet eivät ole kohdanneet vuosikymmeniin, mutta joutuvat yhtäkkiä päättämään suhteessa toisiinsa, mikä elämässä on tärkeää.

Terminaali on romaani lentoliikenteestä ja tietotekniikasta sekä niiden synnyttämästä yleisen yhteyden illuusiosta. Se vie lopullisten kysymysten äärelle: Mitä se auttaa ihmistä, jos hän on tekemi - sissä kaikkien kanssa kaiken aikaa, mutta ei kohtaa koskaan ketään ja saa sielullensa vahingon?

Otteita arvosteluista:

"Hannu Raittila osoittaa uutuudellaan kuuluvansa edelleen kiinnostaviin kirjailijoihimme." 

– Terhi Anttila, Savon Sanomat

"Romaanin rakenteellinen monimutkaisuus on lopulta palkitsevaa, sillä Raittila antaa aiemmin kerrotuille pienillekin yksityiskohdille selityksen tai ainakin kytkee ne laajempaan yhteyteen."

– Kaisa Kurikka, Turun Sanomat

"Hannu Raittila tekee sen jälleen. Kirjoittaa koukuttavaa ja vetävää insinööriproosaa, joka vastaanpanemattomasti selittää maailman ja jonka läpikäytyään on takuuvarmasti viisaampi ihminen." 

– Petteri Värtö, Etelä-Saimaa

"Uutuus on reilusti muotopuoli romaani. Lentokenttä yhdistää ja heittää ihmiset eri suuntiin. Terminaali ei siis etene suoraviivaisen tarinan varassa, vaan poimii mukaansa kaikenlaisia henkilöittensä ajatuskulkuja. (--) Itse asiassa romaani yrittää kouraista syleilyynsä mahdollisimman ison osan maailmaa. Se on romaanikirjailijan oikeus ja velvollisuus, ja siksi Terminaali sijoittuu Raittilan tuotannon kärkipäähän."

–  Jukka Koskelainen, Helsingin Sanomat

"Terminaali imaisee lukijan pyörteeseen ja heittää koko maailman ympäri. Harvassa ovat romaanit, joissa pohditaan näin hienosti lentoliikennettä, matkustamista ja globaalia liikkumista."

–  Mondo-lehti, joka myönsi romaanille kunniamaininnan Vuoden matkakirja -kisassa.

"(--) Raittila ei ole turvautunut kirjallisiin silmänkääntötemppuihin, vaan luottaa, taas, romaanin moninaisiin ilmaisumahdollisuuksiin. Vaikka terminaali siksi kaartelee ja versoilee välillä turhankin kanssa, avaa se samalla, siltä tuntuu, uusia puolia miehen tuotantoon. Ja tekee sen tarjoamalla sekä lukuelämyksen että ajateltavaa."

–  Jani Ekblom, Hämeen Sanomat

"Raittila on onnistunut kehittämään Paulan etsimisestä kiehtovan jännistysnäytelmän. Romaanin henkilöt joutuvat sen kuluessa miettimään ja kyseenalaistamaan aiempia valintojaan." 

– Marjo Kytöharju, Kirkko ja kaupunki

"Mukana on niin faktaa kuin fiktiotakin – on lukijan vastuulla erottaa, mikä on mitä. Kertojavaihdoksin ja pitkin luentomaisin jaksoin etenevä kirja vaatii paljon, mutta paljon se myös lopulta antaa."

– S.N. Viva-lehti

"Mestarillisesti rytmitetty ja hitaasti avautuva nuorten naisten tarina ylläpitää lukijan kiinnostuksen korkealla. (--) Upea, upea kirja!"

– Annelin kirjoissa -blogi

Kirjailija

Hannu Raittila

Kommentit