Tavvoo savvoo - Savon kielen sanakirja (Unto Eskelinen)

Saatavuus: Varastossa

24,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 08/2018
  • Kirjailija : Unto Eskelinen
  • Kustantaja : Docendo
  • ISBN : 9789522915368
  • Sivuja : 200
  • Sidosasu : Nelivärinen, Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Sanakirja just jullillee!

Tunnetun Savon kielen taitajan, kotiseutuneuvos Unto Eskelisen (1921–2013) laatima sanakirja Tavvoo savvoo aloitti suuren murrebuumin vuonna 1997. Sanakirjan julkistamistilaisuus Kuopiossa oli niin huomattava kulttuuritapaus, että siitä raportoitiin Kymmenen Uutisten loppukevennyksessä.

Kirjasta julkaistiin useita painoksia, viimeinen vuonna 2002. Se onkin ollut myydyin murresanakirja, todellinen menekkiykkönen.

Jo vuosikymmenen sanakirja on ollut loppuunmyytynä tai antikvariaattien harvinaisuutena.

Sanakirjaa ovat kaivanneet paitsi savolaiset ymmärtääkseen toisiaan myös muut suomalaiset tulkitakseen oikein savolaisten ajatuksia, joiden motto on: Asijahan suattaa olla justiisa näen tahikka olla tok olematakkii.

Silloisen kustantajan pyynnöstä Unto Eskelinen laati jo vuonna 2003 sanakirjaan peräti 400 sanan päivityksen, joka oli tarkoitus julkaista uudistetussa laitoksessa. Kun alkuperäistä sanakirjaa oli otettu kuusi painosta, päivitys jäi toteuttamatta. Käsikirjoituskin arkistoitui löytyäkseen syksyllä 2017 teoksen toimittajan kirjoituspöydän alimmasta laatikosta.

Nyt Docendo voikin tarjota aidon ja ainutlaatuisen päevityksen. Mitä merkitsevätkään harvijaesestaa – hörteet – kilipomus – kippeöveh hotteilla – pittee tuskavvarroo – ruuvviajelu – taepaleentekovehkeet…

Teoksessa on kolmisentuhatta hakusanaa ja klassinen pieni neuvokki eli johdatus savon kielen merkitsemiseen ja ääntämiseen. Alkuperäinen hakusanasto ja päevityssanat ovat yksissä aakkosissa niin että omalla paikallaan ovat niin herraeh huave kuin törköttimer roekottimet.

Kirjailija

Unto Eskelinen

Unto Eskelinen, tunnettu Savon kielen taitaja, kotiseutuneuvos (1921–2013).

Lue lisää

Kommentit