Suurlähettiläänä suurvallassa - Suomen diplomatiaa Washingtonissa

Saatavuus: Varastossa

4,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 09/2013
  • Kirjailija : Jukka Valtasaari, Etel Valtasaari
  • Kustantaja : Docendo
  • ISBN : 9789522910202
  • Sivuja : 253
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Jukka ja Etel Valtasaari olivat Suomen suurlähettiläspariskuntana Yhdysvalloissa kahteen otteeseen (1988– 1996 ja 2001–2005). Molempiin kausiin osui dramaattinen historiallinen murros: ensimmäisellä Berliinin muuri murtui ja Washingtonin johdolla luotiin yhtenäinen Eurooppa, jälkimmäisen alkuun osuivat terrori- iskut Yhdysvaltoihin. Ensimmäisellä kaudella Suomen politiikka voi hyvin, mutta uuden vuosituhannen alussa Suomikin sai kärsiä atlanttisten suhteiden huonontumisesta.

Valtasaaret ovat olleet keskeisellä paikalla kylmän sodan jälkeisen ainoan suurvallan pääkaupungissa, jossa ulkopolitiikka on myös sisäpolitiikkaa ja kokonaisuus paljon monimutkaisempi kuin täältä Euroopan laidalta näyttää.

Diplomatiasta näkyy julkisuudessa vain jäävuoren huippu. Taustalla on suuri määrä verkostoitumista, suhdetoimintaa ja järjestelyä, joilla Suomen asemaa Yhdysvalloissa rakennetaan. Harvemmin diplomatiaksi mielletään sitä arvokasta työtä, jonka suurlähettilään puoliso tekee kulttuurin, median ja vapaaehtoistyön puitteissa Washingtonin valtapiireissä.

Suomi-kuva Washingtonissa yltää ensimmäisen maailmansodan velanmaksusta talvisotaan, designista ja arkkitehtuurista tämän päivän tuloksiin koulutuksen alalla. Tämä kirja kertoo elävän elämän esimerkein siitä, miten Suomi-kuvaa rakennettiin, miten se välitettiin ja millaiset verkot tarvittiin viestin viemiseen perille.

Tervetuloa kurkistamaan diplomatian arkeen ja esiripun taakse.

"Yhdysvaltain suurlähettiläämme Jukka Valtasaari tietää, että puoliso on puolet viranhoidosta, siispä Etel on toinen muistelijoista. Berliinin muurin murtumisen aika ja terrori-iskut sattuivat heidän virkakaudellaan. Suhdeverkosto luodaan itse paikalla, Suomen edustajat seurustelevat maailman mahtavimman valtion korkeimpien päättäjien kanssa. Hyvää työtä." Suomen Kuvalehti

"Valtasaaret aloittivat yhteisen pitkän diplomaattiuransa aikana, jolloin Suomi vasta kansainvälistyi. He olivat pioneereja. Valtasaaret tekevät suomalaisille vielä yhden palveluksen, kun he neuvovat kirjassa oikein kädestä pitäen, miten amerikkalaisten kanssa pitää toimia. Neuvoilla ei ole käyttöä vain diplomaateille. Tarinaan kannattaa tutustua esimerkiksi niiden suomalaisten, jotka yrittävät saada tuotteitaan Yhdysvaltain markkinoille tai pitää asemiaan siellä. Se ei tahdo meiltä onnistua." Helsingin Sanomat 31.12.2013

Lataa kansikuva TÄSTÄ

Keskisuomalaisen uutinen kirjasta

Uutisaallon kuvia julkistamistilaisuudesta

YLE Puheen Iltapäivä: Kurkistus diplomatian esiripun taakse

Kirjailija

Jukka Valtasaari

Etel Valtasaari

Kommentit