Suomi sodassa (Seppo Porvali)

Saatavuus: Loppu varastosta

12,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2017
  • Kirjailija : Seppo Aalto
  • Kustantaja : readme.fi
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Teos Suomi sodassa - Laulut auttoivat kertoo sotiemme ajan viihteestä, lauluista, jotka auttoivat rintamalinjan kurimuksessa, niiden tekijöistä ja esittäjistä.

Talvisota oli lyhyt ja ankara. Viihdytyskiertueille tuona aikana ei ollut tilaa. Mutta etulinjan korsuissa poikiamme viihdyttämässä kiersi Lapatossu eli näyttelijä Aku Korhonen mukanaan usein kollega Uuno Laakso, jotka nostivat hauskoilla jutuillaan hymyn, jopa naurun etulinjan miesten taistelujen rasittumille kasvoille. Jatkosodassa päämaja valjasti viihteen käyttöön maan tunnetuimmat asevelvolliset taiteilijat Tauno Palosta Georg Malmsteniin, jotka viihdytyskiertueillaan riensivät sotilaittemme iloksi aina Hangosta Petsamoon.

Sota-aika tuotti monta kaunista säveltä ja nosti esiin useita kuuluisuuksia, yksi heistä oli alikersantti Henry Theel. Kappale Äänisen aallot käytiin levyttämässä Saksassa, kun siihen Suomessa olojen niukkuuden takia ei ollut mahdollisuutta. Silmien välliin, Eldankajärven jää, Röhöranta, Äänisen aallot, Ilta Kannaksella, Kremlin uni, Njet Molotoff, Vartiossa, Iso-Iita ovat kaikki sota-ajan tuotoksia. Monista syntyi ikivihreitä kappaleita ja yhtä monet joutuivat sotien jälkeen sensuurin (lue: neuvostoliittolaisten) hampaisiin. Suomen kohtalo oli vaakalaudalla, mutta rintama piti ja kesti. Tässä tehtävässä niin sanotulla ikäväntorjunnalla oli erittäin suuri merkitys.

Kirjailija

Seppo Aalto

Kommentit