Siperian unia (Taina Haahti)

Saatavuus: Ennakkotilaus

Ennakkotilaus 27,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 08/2018
  • Kirjailija : Taina Haahti
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522345554
  • Sivuja : 240
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Esaias Viitanen on hakenut liki sataa työpaikkaa. Hänen kolme tutkintoaan näyttävät riittävän vain yhä uusiin työhaastatteluihin ja huippupistein suoritettuihin testeihin. Silpputöihin ajautunut yksinäinen mies luo mielikuvituksessaan oman pakopaikan, vaihtoehtoisen elämän Siperiassa, Tšeljabinskin lähiössä. Pavel Pavlovitšina hän käy töissä terästehtaalla, hänellä on vaimo ja pieni poika, joita hän rakastaa yli kaiken. Arki tuoksuu mahorkalta ja kaalikeitolta.

Mutta työkaveri telemarkkinointifirmassa vihjaa kansainvälisen viestintätoimiston etsivän riveihinsä lauman pidetyimpiä yksilöitä. Tyyppejä jotka osaavat sukkuloida sosiaalisessa mediassa kuin kotonaan. Esaiaksella ei ole edes Facebook-profiilia, mutta yllättäen hänet valitaan tiimiin, jonka tehtä- vänä on salaperäisen Tutkimussäätiön toimeksiannosta kirkastaa suomalaista mielenmaisemaa talouskasvun ja innovaatioiden edistämiseksi.

Työ vie miehen kokonaan. Esais osoittautuu taitavaksi todellisuuden manipuloijaksi ja menestys palkitaan avokätisesti. Kaikella on hintansa. Pavel Pavlovitš katselee junanikkunasta Tšeljabinskin valojen himmeää katosta talvisella taivaalla, ja lopulta Esaias joutuu toteamaan, että vinksahtaneessa todellisuudessa vain uniin voi enää perustaa elämän.

Ote kirjasta Siperian unia

– Esko on kahdeksankymppinen tervaskanto. Miehen Reku-koira harhautuu itänaapurin puolelle ja Esko lähtee sen perään, koska mitä väliä tämmösillä ikälopuilla äijänkoppuroilla on, jos käy huonosti niin sitten käy, joskus tämä maallinen renkutus joka tapauksessa loppuu. Rekua hän ei petojen armoille jättäisi. Eskon talon kohdalla rajavyöhyke on parin kilometrin levyinen, täytyy tsekata paljonko tarkalleen, että menee oikein, tarkat luvut lisäävät uskottavuutta. No, kun Esko on edennyt puolisen kilometriä kielletyllä maalla, hän kuulee jossain lähellä puhuttavan venäjää, painuu matalaksi ja näkee sitten varpujen välistä raskaasti aseistettua sissiporukan näköistä väkeä. Mitä ne tekevät rajavyöhykkeellä, jonka pitäisi olla ei-kenenkään maata ja vielä niin lähellä Suomen rajaa, kysyn vaan, ihmettelee Esko armeijan asioista ja puolustusvoimista bloggaavalle majurille.

– Ja tämä kahdeksankymppinen Esko on ahkerakin somettaja? Alina tiedusteli. – Miksei olisi? Kun kerran pääsee luomaan hahmon, miksei samalla voisi vähän tuulettaa ennakkoluuloja?

– Jumalauta.

Se kantautui sohvanurkkauksesta painokkaasti mutta samalla jotenkin liian kiihkottomasti täyttääkseen kiroilemisen tunnusmerkistön. Katseet kääntyivät Jamin suuntaan.

– Aiotteko te oikeasti ruveta luomaan feikkiselkkausta itärajalle?

– Ei nyt suoranaista selkkausta, mutta kuulit mitä Amanda sanoi. Tehtävänä on herättää kansa.

– Mun mummon isä kuoli sodassa. – Niin kuin meidän kaikkien.

– En mä tiedä… Jotenkin mä vaan… En mä tiedä.

– Posin kautta, mies. Pientä kannanottoa miinattoman vyöhykkeen vaikutuksista vaikkapa susikannan kontrolloimattomaan kasvuun, mitä sanot?

Kirjailija

Taina Haahti

Taina Haahti (s. 1960) on kirjoittanut ammatikseen vuodesta 1996. Hän on julkaissut 13 romaania, niistä 4 nuorille. Lisäksi hän on toiminut Taloussanomien ja Helsingin Sanomien kolumnistina sekä kirjoittanut aikakauslehtiin. Ennen heittäytymistään kirjailijaksi hän ehti toimia yli kymmenen vuotta kansainvälisillä sijoitusmarkkinoilla, ensin treiderinä, sitten johtotehtävissä. Vuosina 2005- 2016 hän toimi kirjallisen työnsä ohella neuvonantajana ruotsalaisessa vastuullisen sijoittamisen konsulttiyrityksessä.

Taina Haahdin romaaneja on kiitetty kielestä, taitavasta tarinankerronnasta sekä talouden ja työelämän syvästä tuntemuksesta. Vaikka tiivis jännite on Haahdin kirjoille leimallista, hän tunnustaa ”Kolumnistin” toistaiseksi ainoaksi rikosromaanikseen. Se ilmestyy syyskuussa 2017.

CrimeTimellä julkaistu kirja: Kolumnisti (ilmestyy syksyllä 2017)
Lue lisää

Kommentit