Puupää (Juha Hurme)

Saatavuus: Loppu varastosta

9,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2009
  • Kirjailija : Juha Hurme
  • Kustantaja : Teos
  • ISBN : 9789518512274
  • Sivuja : 349
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Kaikki alkaa siitä, että näyttelijä N saa paksun kirjeen eräältä teatterinjohtajalta. Kirjeessä on mukana johtajan kirjoittama näytelmä Puupää, jota johtaja kehottaa näyttelijää esittämään ympäri Suomea.

Näyttelijän on tarkoitus esittää kustannustehokkaasti näytelmän kaikki roolit Puupäästä ja Pätkästä Justiinaan ja talonmies Pikkaraiseen sekä toimia näytelmän lavastajana, puvustajana ja ohjaajana. Sekä tietysti kahvittajana väliajalla.

Kyseessä on johtajan mukaan huumorilla höystetty tragedia siitä, mitä tapahtuu kun rooli kasvaa ihoon kiinni, kun roolista tulee ihmisen omakuva.

Näin tapahtuu. Näyttelijä N seuraa ohjetta. Mikään peräkylä ei ole liian pieni näyttelijä N:lle esittää Puupäätä. Hän pitää päiväkirjaa  kohtaamistaan tilanteista ja vaikeuksista esittäessään näytelmää eräkämpillä ja pikkulavoilla. Samalla hän kirjoittaa esseitä kulttuurin olemuksesta, musiikin ja näyttelemisen teoriasta. Siitä mistä meidän elämässämme on kysymys.

Sitten N katoaa. Jälkeä jättämättä.

N:n ystävä päättää koota kirjan N:n päiväkirjoista ja esseistä - tarpeellisena lisänä itse näytelmä, jota esittäessään N katosi. Se kirja on sinulla pian kädessäsi. Puupää. Kuvaus yhden suomalaisen taipaleesta ottaa selvää, miten ja miksi täällä elämme.

Kirjailija

Juha Hurme

Suomen kiistatta omaperäisin teatteriohjaaja ja -käsikirjoittaja Juha Hurme (s. 1959) on Yövieraat- ja Nälkäteatterin sekä Suomen kiinalaisen teatterin perustajajäsen. Hän on toiminut myös Ylioppilasteatterin taiteellisena vastaavana sekä Teatteri Telakan johtajana. Erityisesti kotimaisiin klassikoihin perehtyneenä hän on ohjannut useille kaupunginteattereille. Hurme sai Eino Leinon palkinnon vuonna 2005, ja teatterialan arvostetuin tunnustus, Eino Kaliman palkinto, myönnettiin Hurmeelle keväällä 2014.

Kirjailijana Hurme on julkaissut neljä kiitettyä ja kohahduttanutta romaania: Volvo Amazon (Otava, 2007), Puupää (Teos, 2009), Hullu (Teos, 2012) sekä viimeisimpänä suurtyön Nyljetyt ajatukset, joka on saanut hurmioituneen vastaanoton. Juha Hurmeen romaaneissa omaelämäkerrallinen aines sekoittuu fiktiiviseen sekä traagisella että hulvattomalla tavalla, samanaikaisesti.

Elisabeth Rehn valitsi Finlandia-palkinnon voittajaksi Juha Hurmeen teoksen Niemi.

Rehn lausui Niemestä juhlapuheessaan näin:
    ”Sulkiessani kirjan minulla oli hyvä olo, olin oppinut paljon, ihmetellyt, pudistanut päätäni, nauranut usein. Rakkauttani kirjallisuuteen ei urakka sammuttanut – heti päätöksen jälkeen ryntäsin kirjakauppaan etsimään luettavaa!”

Lue lisää

Kommentit