Punainen nälkä (Anne Applebaum)

Saatavuus: Varastossa

29,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 08/2018
  • Kirjailija : Anne Applebaum
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522345271
  • Sivuja : 530
  • Sidosasu : Nidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Dramaattinen ja vakuuttavasti dokumentoitu historia tuhoisasta nälänhädästä

Vuosina 1932–33 lähes neljä miljoonaa ukrainalaista kuoli nälkään Stalinin käynnistämän kollektivisoinnin seurauksena. Stalin ja Neuvostoliiton ylin johto olivat täysin tietoisia käynnissä olevasta katastrofista, mutta he eivät tehneet elettäkään sitä estääkseen.

Talonpoikien lisäksi Ukrainan kulttuurinen ja poliittinen johto joutui hyökkäyksen kohteeksi. Nälänhätää itsessään kiellettiin koskaan tapahtuneen. Tilastoja väärennettiin ja muistot tukahdutettiin. Neuvostojohto oli päättänyt murskata kaikki ukrainalaisten kansalliset pyrkimykset; maan historia oli lopullisesti painettava hautaan yhdessä miljoonien uhrien kanssa.

Anne Applebaumin kirja perustuu massiiviseen arkistomateriaaliin ja satoihin silminnäkijähaastatteluihin sekä ukrainalaisten historioitsijoiden tutkimustuloksiin. Kirja osoittaa myös kuinka Neuvostoliiton valtio käytti propagandaa säälimättömästi hyväkseen yllyttääkseen ukrainalaiset toisiaan vastaan ja rangaistakseen ”vastavallankumouksellisia”.

Ote kirjasta Punainen nälkä

Todelliset nälkiintymisen pesäkkeet kaikkialla Neuvostoliitossa olivat myös varoittava enne. Raportit Volgan seudulta, Kaukasiasta ja Kazakstanista kertoivat jo nälkään kuolevista lapsista, työkyvyttömiksi heikentyneistä ihmisistä, kokonaisista hallinnollisista piireistä ilman leipää. Ukrainassa tilanne useissa Odessan alueen kylissä oli niin kärjistynyt, että maaliskuussa Zinovjevskyin piirin puoluejohtajat lähettivät lääkintäryhmän tutkimaan asiaa. Lääkärit olivat tyrmistyneitä näkemästään. Kozyrivkan kylässä puolet asukkaista oli kuollut nälkään. Heidän vierailupäivänään oli alkuperäisistä 365 kotitaloudesta jäljellä 100 ja loput ”olivat tyhjenemässä”: ”Melko monia jäljellä olevista mökeistä ollaan purkamassa, niiden ikkunanpuitteet ja ovenkarmit käytetään polttopuuksi.” Ivan Mironenkon perhe – seitsemän henkeä, joista kolme kouluikäistä lasta – pysyivät hengissä syömällä ”ainoastaan haaskoja”. Kun ryhmä kävi sisään heidän mökkiinsä, Mironenkot olivat syömässä keitettyä hevosennahkaa sen liemestä tehdyn ”löyhkäävän keltaisen nesteen” kera. Lähistöltä tarkastajat löysivät nelilapsisen Kovalin perheen. Mennessään mökkiin he näkivät Maria Kovalin keittävän kuolleen hevosen luita. Vuoteella makasi vanhahko nainen, joka pyysi lääkettä ”kuollakseen nopeammin”.

Kirjailija

Anne Applebaum

Kommentit