Tarjous

Pohjoismaisia yhteyksiä – Saksan vallan varjossa 1940-1944 (Markku Reimaa)

Saatavuus: Loppu varastosta

Normaalihinta: 36,90 €

Tarjoushinta 14,90 €

  • Ilmestymisvuosi : 09/2015
  • Kirjailija : Markku Reimaa
  • Kustantaja : Docendo
  • ISBN : 9789522911735
  • Sivuja : 294
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Toisen maailmansodan voitosta taisteltiin niin maalla, merellä, ilmassa kuin ihmisten mielissäkin. Saksan voittokulku aina Venäjän retken alkamiseen kesällä 1941 oli vastustamaton. Kirjassa kerrotaan, kuinka Pohjoismaat reagoivat Saksan valtapyrkimyksiin ja tavoitteeseen luoda uuden eurooppalaisen ihmisen ”terve kulttuuri”.

Pohjoismaiden yhteinen päämäärä oli 1930-luvulta alkaen ollut puolueettomuus ja pysyminen suurvaltaselkkausten ulkopuolella, mutta se ei onnistunut. Sota repi pohjolan hajalle, mutta kysymykset Pohjoismaiden talousunionista tai jopa valtio- tai puolustusliitosta olivat pohdinnassa jo sotavuosina. Saksan sodanaikaisen politiikan ne kokivat eri tavoin.

Talvisodasta alkoi Pohjoismaiden solidaarisuuden testi. Kun Tanska ja Norja miehitettiin, kysyttiin, miten ylläpitää pohjoismaista elämänmuotoa uudessa tilanteessa. Tanska pyrki säilyttämään omat poliittiset instituutionsa, Norjassa oma natsipuolue oli kovakouraisesti mukana saattamassa valtaan uutta järjestystä.

Suomi päätti taistella Saksan rinnalla talvisodan vääryyksien korjaamiseksi. Maa oli valmis mukautumaan Saksan johtamaan järjestelmään vapaaehtoisuuden pohjalta, vaikka suuri riippuvuus Saksan kaupasta ei antanutkaan paljon vaihtoehtoja.

Ruotsille Saksan kauppa tarjosi elintason säilyttämisen sota-ajan rajoituksista huolimatta. Ruotsin kannalta Suomi harjoitti väärää politiikkaa sekä Berliinin että Moskovan suuntaan. Sodasta irtauduttaessa Helsingin ja Tukholman suhteet olivat tulehtuneet.

VTT Markku Reimaa (s. 1943) on pitkän linjan diplomaatti. Hän on toiminut mm. Suomen ETYK-suurlähettiläänä Wienissä ja aseriisuntalähettiläänä Genevessä.

Arvostelut

"Kylmäävää luettavaa Reimaan kirjassa on se solidaarisuuden vähyys, mitä virallinen Ruotsi kohdensi sotaan joutuneeseen Suomeen, etenkin talvisodan aikana. Vasta jatkosodan lopulla Ruotsin apu Suomelle ja suomalaisille aineellistui merkittävästi. Reimaa osoittaa tutkimuksessaan, kuinka pienen valtion toimintavapaus suurvallan naapurina voi kutistua lähes olemattomaksi sodan ja selkkauksen oloissa. Siksi toimintavapauden varjelemisen ja liikkumavaran laajentamisen tulisi olla pysyvä tavoite pohjoismaiden kaltaisten pienten maiden ulkopolitiikassa jo rauhan aikana." Salon Seudun Sanomat, Vesa Jaakola

”Talvisodasta alkoi Pohjoismaiden solidaarisuuden testi.”
Helsingin Reservin Sanomat

"Kirjan akateemisesti unelias nimi kätkee sen sävähdyttävän sanoman. Melkein hävettää, kuinka usein sitä lukiessaan yllättyy ja hämmästyy. Niin vähän täällä on kirjoitettu ja puhuttu tuosta toisen maailmansodan oudosta alaviitteestä." Helsingin Sanomat 15.1.2016, Jukka Tarkka

Kirjailija

Markku Reimaa

VTT Markku Reimaa (s. 1943) on pitkän linjan diplomaatti. Hän on toiminut mm. Suomen ETYK-suurlähettiläänä Wienissä ja aseriisuntalähettiläänä Genevessä.

Lue lisää

Kommentit

Voisit mahdollisesti olla kiinnostunut seuraavista tuotteista