Tarjous

Paasikiven Suomi – Suurvaltojen puristuksessa 1944-1947 (Pekka Visuri)

Saatavuus: Loppu varastosta

Normaalihinta: 36,90 €

Tarjoushinta 14,90 €

  • Ilmestymisvuosi : 10/2015
  • Kirjailija : Pekka Visuri
  • Kustantaja : Docendo
  • ISBN : 9789522911728
  • Sivuja : 300
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Kesän 1944 taisteluissa Suomen rintamat vakiinnutettiin, millä luotiin edellytykset aselevolle ja välirauhalle. Tasavallan presidentiksi elokuun alussa nimitetyllä marsalkka Mannerheimilla oli keskeinen rooli siirryttäessä sodasta rauhaan. Hänen tärkeimmäksi apulaisekseen kohosi marraskuussa pääministerinä aloittanut J. K. Paasikivi.

Mannerheim antoi ”Paasikiven linjalle” vahvan tukensa. Presidentti ja pääministeri olivat yksimielisiä siitä, että välirauhansopimuksen määräysten täyttäminen oli välttämätöntä ja edellytti myös yhteistyötä Neuvostoliiton kanssa. Yhtä lailla tärkeää oli sisäpoliittisen tilanteen pitäminen vakaana.

Maailmansodan päättyessä toukokuussa 1945 Suomi oli ehtinyt olla irti sodasta jo useita kuukausia. Kuitenkin vasta Pariisin rauhansopimus vuonna 1947 mahdollisti Suomen aseman pysyvämmän vakiinnuttamisen.

Kylmän sodan merkkien voimistuessa valtiojohdon oli noudatettava toimissaan varovaisuutta, jotta Suomi ei olisi joutunut suurvaltakiistoihin mukaan. Tämä onnistui, ja Suomi jäi Eurooppaa halkovan blokkijaon pohjoiselle sivustalle puolueettoman Ruotsin kupeeseen.

VTT, professori Pekka Visurin kirjan keskeisiä lukuja ovat: kesän 1944 suurtaisteluista aselepoon, välirauhansopimuksen ehtojen täytäntöönpanon alku, kamppailu sisäpoliittisesta vallasta talvella 1945, sodan päätös Euroopassa ja heijastukset Suomeen, Pariisin rauhansopimuksen valmistelu kiristyvässä ilmapiirissä, rauhankonferenssi Pariisissa ja loppupäätelmät: miten Suomi selviytyi?

Arvostelut

"Jos haluaa kerrata, miten kansallinen elonjäämisoppimme aikanaan syntyi, kannattaa lukea Paavo Rantasen ja Pekka Visurin hienot kirjat." Helsingin Sanomat 6.12.2015

"Uuden kirjan mukaan Mannerheim yritti puolustusliitolla vähentää Suomen menettämiä alueita. Neuvostoliitto ei luottanut Urho Kekkoseen."
Iltasanomat 8.10.2015

"Teoksen ydin on presidentti C. G. Mannerheimin ja pääministeri J. K. Paasikiven vallanjako marraskuusta 1944 maaliskuuhun 1946, jolloin eduskunta valitsi Paasikiven presidentiksi ja Mannerheim pääsi vihdoin vanhuuden lepoon." Keskisuomalainen 9.10.2015

"Paasikiven linjan turvallisuuspoliittinen ydinajatus oli, että pitämällä huolta poliittisesta vakaudesta, itsenäisestä puolustuskyvystä ja sotilaallisesta liittoutumattomuudesta Suomi pärjää parhaiten maailmanpolitiikan myrskyissä." Kaleva 29.11.2015

"Paasikiven Suomi on sujuvasti kirjoitettu ja sellainenkin, joka ei juuri ole sotatapahtumista perillä pääsee ketterästi teokseen kiinni." Savot 21.11.2015, Tarja Lappalainen

Kirjailija

Pekka Visuri

Pekka Visuri, VTT, on toiminut Maanpuolustuskorkeakoulun professorina, erityisalanaan turvallisuuspolitiikka ja strategia. Hän on kirjoittanut useita teoksia kansainvälisen politiikan ja poliittisen historian aiheista, viimeisimpinä Suomi kylmässä sodassa (2006), Suomen sota 1808–1809 (2008) ja Idän ja lännen välissä - puolustuspolitiiikka presidentti Kekkosen kaudella (2010).

Lue lisää

Kommentit

Voisit mahdollisesti olla kiinnostunut seuraavista tuotteista