Oulankajoki – muutoksen virta (Pirkko Siikamäki, Paavo Hamunen)

Saatavuus: Varastossa

29,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 02/2018
  • Kirjailija : Pirkko Siikamäki, Paavo Hamunen
  • Kustantaja : Docendo
  • ISBN : 9789522914552
  • Sivuja : 256
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Tietoteos, joka sukeltaa pintaa syvemmälle!

Oulankajoen maisema avautuu ihailijalleen luonnonrauhan ja levollisuuden tyyssijana. Se kätkee kuitenkin sisäänsä useita kerroksia. Kuinka ihmisen kädenjälki näkyy maisemassa? Mitä Oulankajoki on merkinnyt ihmisille eri aikoina? Mikä tekee Oulangasta luonnoltaan rikkaan ja matkailijoille vetovoimaisen?

Mannerjäätikön vetäydyttyä jäätikköjokina alkunsa saaneet Oulanka ja sen sivujoki Kitka ovat Suomen vanhimmat joet. Oulankajoki on Oulangan kansallispuiston sydän. Se kokoaa vetensä pohjoisesta, Sallan suoalueilta, ja laskee itään, Venäjällä sijaitsevaan Paanajärveen.

Rikkaan luontonsa ohella Oulangalla on kiehtova luonnonvarojen hyödyntämishistoria – ihmisen jättämät jäljet ovat osa Oulangan luontoa. Kiutakönkään nuotiopaikalla Vienanmeren vuonon rannalla viihtyi kivikauden ihminen. Sama Oulankajokilaakso on suomalaisille rakas kansallismaisemaa, jota tullaan ihailemaan ympäri maailmaa.

Kirja esittelee mukaansatempaavasti alueen luontoa, luonnon muuttumista sekä luonnon ja ihmisen yhteenkietoutunutta historiaa. Kattavaa tietosisältöä täydentää monipuolinen ja mielikuvitusta ruokkiva kuvitus.

Kirjan tekstistä ja suurimmasta osasta kaavioita vastaa Pirkko Siikamäki. Kuvat ovat lähes poikkeuksetta  Paavo Hamusen ja Pirkko Siikamäen käsialaa.

Dosentti Pirkko Siikamäki on ekologi, luonnonsuojelun ammattilainen ja luontokuvaaja, joka on perehtynyt nimenomaan Oulankajoen luontoon, luonnonvarojen käyttöön ja luontomatkailuun. Ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen tunnetaan kansainvälistäkin mainetta niittäneistä tunnelmallista luontokuvistaan ja näyttävistä luontokirjoistaan. Paavo on myös pidetty kouluttaja.


Kirjaan liittyy laaja tämän sivun Lisämateriaali-välilehdeltä löytyvä tietopaketti karttoineen, piirroksineen ja kaavioineen.

Kirjailija

Pirkko Siikamäki

Dosentti Pirkko Siikamäki on ekologi, luonnonsuojelun ammattilainen ja luontokuvaaja, joka on perehtynyt nimenomaan Oulankajoen luontoon, luonnonvarojen käyttöön ja luontomatkailuun.

Lue lisää

Paavo Hamunen

Ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen tunnetaan kansainvälistäkin mainetta niittäneistä tunnelmallista luontokuvistaan ja näyttävistä luontokirjoistaan. Paavo on myös pidetty kouluttaja.

Lue lisää

Lisämateriaali

Lisämateriaalipaketista löytyvät 1860-luvun kartat alueelta, isojakokartat Kiutakönkään alapuoliselta Oulankajoelta aina Paanajärven länsipäähän saakka sekä ilmakuvat vuosilta 1958, 1985 ja 2016 sekä yhdistetyt peruskartat vuosilta 1964, 1980 ja 1994. Geologinen kello, jokikaareilun peruselementit sekä erilaiset ympäristöntilan pitkäaikaisseurannat löytyvät valmiina PowerPoint-kaavioina vaikkapa opetuksessa hyödynnettäväksi.

>> Lataa kirjaan liittyvät kartat ja ilmakuvat (249 Mt:n zip-paketti)

Kommentit