Maan päällä (Davide Enia)

Saatavuus: Varastossa

9,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2013
  • Kirjailija : Davide Enia
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522341532
  • Sivuja : 300
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Sisilialaisperheen poika kiipeää nyrkkeilykehään ensimmäistä kertaa yhdeksänvuotiaana. Palermon rähjäisillä ja väkivaltaisilla kujilla varttuneeseen poikaan kohdistuvat suuret odotukset; jonakin päivänä hänen olisi voitettava kansallinen mestaruus – saavutus johon hänen isänsä ja setänsä eivät koskaan yltäneet.

Davide Enian esikoisromaani Maan päällä kertoo taidokkaasti ja vaikuttavasti nyrkkeilyn säälimättömästä maailmasta ja yksityisten ihmisten kipeistä muistoista. Perhetarinaa kehystää Italian historia toisen maailmansodan ajoista vuoteen 1992, jolloin Palermossa käytiin kohtalokasta taistelua mafiaa vastaan ja kymmeniä vuosia aiemmin koetun sodan arvet tuskallisesti aukesivat.

Maan päällä on täynnä repiviä tunteita ja pistämätöntä komiikkaa. Enian kerronnassa kolmen sukupolven kokemat tragediat ja epäonnistumiset sulautuvat sodanjälkeisen Italian täyttymättömiin unelmiin. Raivokas, eeppinen ja katkeransuloinen romaani on ainutlaatuinen kuvaus sisilialaisuudesta. Samalla se maalaa suurenmoisen muotokuvan ironian ja väkivallan täyttämästä maailmasta.

Otteita arvosteluista:

"Siitä huolimatta, että kirja on yksioikoisen maskuliininen, on se erittäin viihdyttävä ja mukaansa tempaava tarina."

– Lasse Leipola, Vihreä Lanka

"Davide Enian romaani on tyrmäävä kuvaus kasvusta ja väkivallasta. (--) Enia on ilmiselvä kirjallinen lahjakkuus. Hän tahtoo selvästi myös piinata taidoillaan, jättää lukijalle epämukavan olon. Kirjailijalla on kuitenkin oikeus pestä kätensä. Ei voi väittää, etteikö hän loisi kylmäävää, mutta ikävän todenmukaista kuvaa miehisestä maailmasta. Naiset onneksi aina vähän pehmentävät karsia miestä."

– Jukka Koskelainen, Helsingin Sanomat

"Psykoanalyysin käsite sublimaatio, ylevöityminen, fyysillistyy Enian teoksessa kirjaimellisesti ruumiin kielelle: 'Harjoituksissa suihkunneesta verestä versoi kaunein mahdollinen kukka. Enää ei voinut puhua nyrkkeilystä. Kyse oli raivosta, joka oli jalostunut tanssiksi.'"

– Helena Miettinen, Keskisuomalainen

"Teoksen estetiikka on romanttisen kinkyä, kauniisti silattua häijyyttä. (--) Teoksen rakenne on ansiokas; se on nimittäin vaikeahko, mutta niin hyvin tarjoiltu, että rivejä seuraa kuin hypnotisoituna. Usein vasta kohtauksen jälkeen kerronta purkaa edeltäneet tapahtumat. (--) Itseni koukutti rakenne, joka fuusioi aikatasot, tapahtumat, hahmot ja heidän repliikkinsä."

– Maija Jelkänen, Hämeen Sanomat

"(--) raskaansarjan taidonnäyte ja kansainvälisen levityksen ansainnut, sellaisella palolla Enia kuvaa tulivuorimaan ihmisten verta kaihtamattomia luonteita ja toisaalta kiihkeää kurotusta unelmia ja hellyyttä kohti."

– Anelma Järvenpää-Summanen, Maaseudun Tulevaisuus

Kirjailija

Davide Enia

Kommentit