Tarjous

Luoteisväylä (Heikki Haapavaara, Jarmo Vehkakoski)

Saatavuus: Loppu varastosta

Normaalihinta: 31,90 €

Tarjoushinta 24,90 €

Kuvaus

Lisätiedot

Mahtavaa ryskettä! Monitoimimurtajan ruorissa oleva perämies pujottelee umpijään läpi edullisinta reittiä etsien, ahtojäävallien, suurten lohkareiden ja jäävuorien välissä. Välillä jäälohkare jysähtää laivan keulaan ja koko alus tärisee. Sisuskaluja myöten tuntee, kuinka jää puristuu, murtuu ja kulkee särkyneenä pitkin murtajan kylkiä ja pohjaa.

Tätä on haluttu. Olemme Pohjoisnavalta etelään, Suomesta katsoen navan takana. Etelässä on Kanada. Paikka on Peelin salmi Walesin prinssin ja Somersetin saarten välissä. Ulkona on silmittömän kylmä. Pohjatuuli ajaa eteemme yhä uusia jäävuoria. Niiden katsomiseen ei koskaan väsy.

Pohjoisen veteraanit, journalisti, tietokirjailija Heikki Haapavaara ja merten valokuvaaja Jarmo Vehkakoski purjehtivat syystalvella 2015 suomalaisten monitoimimurtajien Nordican ja Fennican mukana läpi hyytävän Luoteisväylän Tyynenmeren Aleuteilta Atlantille ja Grönlantiin. Matkasta kertova Luoteisväylä-kirja on jatkoa menestyskirjalle Koillisväylä.

Ilmastonmuutos kiihdyttää Pohjolassa taloudellista kilpailua. Myös ympäristöriskit kasvavat. Suomalaiset ovat kylmän osaajia. Mahdollisuudet menestykseen ovat suuret. Suomi aloittaa kaksivuotisen kautensa Arktisen neuvoston puheenjohtajana 2017. Neuvosto on kansainvälinen foorumi, jossa keskustellaan arktisten alueiden asioista ja ongelmista. Suomen tavoitteena on olla arktinen suurvalta. Suomalaislaivojen ainutkertainen seikkailu Luoteisväylällä on hieno kansainvälinen näyttö taidosta ja osaamisesta.

Luoteisväylän löysi norjalainen Roald Amundsen 1903 – 1906. Väylän historia lukuisine ihmisuhreineen on julma. Vielä tänäänkin Luoteisväylää pelätään. Yhdysvaltalaiset ja kanadalaiset jäänmurtajat eivät ole koskaan purjehtineet koko Luoteisväylää.

"Tutkimusmatkailija, mertenvalokuvaaja Jarmo Vehkakoski palasi pari viikkoa sitten Luoteisväylälle suuntautuneelta löytöretkeltään saaliinaan koko joukko kylmiä kuvia pohjoisesta. Tällä kertaa ruutuihin tallentui muun muassa miekkavalaita ja revontulia."  

>> Kuuntele Yle Puheen haastattelu 25.10.2016

>> Kuuntele Yle Radio Suomen haastattelu 22.11.2015

Kirjailija

Heikki Haapavaara

Jarmo Vehkakoski

Kommentit