Liekin lapset (Leena Lander)

Saatavuus: Varastossa

9,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2010
  • Kirjailija : Leena Lander
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522340221
  • Sivuja : 418
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

"Sillä onnettomuus ei kasva tomusta, eikä vaiva verso maasta, vaan ihminen syntyy vaivaan, ja kipinät, liekin lapset, lentävät korkealle" Job 5: 6-7

Risto Paju on jättänyt pitkän avioliiton ja työuran taakseen. Elämäänsä käännekohtaa elävä mies pyöräilee Ylöjärveltä Someron kautta Halikkoon ja asettuu asumaan äidinäidiltään Saidalta perimäänsä mökkiin pieneen merenrantakylään. Kylmämuurien rakentaminen turvaa elannon.

Jo pitkään Risto on tutkinut isoäitinsä elämäntarinaa. Siitä kasvaa kertomus sahayhteisön ja seutua hallitsevan kartanon nuorista, joihin kuuluu muun muassa sosialismista haaveileva Joel Tammisto ja vakaa Sakari Salin, Saidan tuleva aviomies. Tarina kuroutuu auki vuodesta 1903 lähtien, jolloin Saida on seitsemänvuotias. Hänen isänsä, entinen saarnamies Herman Harjula, on laakerisorvaaja kylän sahalla ja ruotsinkieliset isovanhemmat työskentelevät kartanon puutarhurina ja keittäjänä.

Ristoa polttelee halu tutkia äidinäidin tiukasti varjelemaa salaisuutta, jonka hän uskoo kulminoituvan vuoden 1918 kevääseen. Sisällissodan verisenä keväänä Märynummen joukkohautaan marssitettiin Somerolta 50 miestä ja poikaa teloitettavaksi.

Uuden elämän aloittanut mies uskoo, että menneen salaisuuksien paljastuminen vapauttaa hänet omasta syyllisyydestään ja elämänsä valheista. Mutta onko se kuvitelma ja uskaltaako Risto kohdata totuuden?

Leena Lander on kirjoittanut monisyisen ja rikkaan romaanin, jossa Suomen historian dramaattiset tapahtumat kietoutuvat paikallishistorian värikkäisiin hahmoihin - joista Riston elämä ja nykypäivä on muovautunut.

Arvosteluja:

"Romaanin hätkähdyttävä voima nousee humaanista kokonaisnäkemyksestä, siitä miten molemmilla puolilla sekä leirien välillä ollaan täsmälleen samoja lapsia, ennen kuin törmäillään, rimpuillaan, antaudutaan ja muokkaudutaan väännöksiksi – aikuisiksi, kansalaisiksi, vihollisiksi."

– Antti Majander, Helsingin Sanomat

"Kun ryhtyy lukemaan Leena Landerin Liekin lapsia, on kuin astuisi kirkasvetisen järven rantaan. Tekstissä on helppo hengittää, ihailla sen selkeää kauneutta kuitenkin koko ajan tietäen, että pinnan alta voi löytää paljon enemmän."

– Hannele Puhtimäki, Pohjalainen

"Leena Lander kirjoitti kevään kirjatapauksen. –– Juuri valintojen tekemisestä Landerin teoksessa on paljolti kyse. Sen kuvaama poikkeuksellinen aikakausi pakottaa ihmiset vaikeitten valintojen eteen. Vaikka kaikkea ei ihminen pystyisikään tietoisesti valitsemaan, tekee Lander valitsemisen moninaisesta prosessista niin vetävän kertomuksen, että lukijalle jää lopulta helppo valinta. Romaania ei voi asettaa sivuun, vaan sen lukee kertaistumalta."

– Kaisa Kurikka, Turun Sanomat

"Liekin lapset on jälleen vaikuttava taidonnäyte monipuolisesta, vahvaäänisestä romaanikirjallisuudesta. Se on myös puheenvuoro kohti ymmärrystä ja totuutta historiallisen ja armottoman ajanjakson suhteen — jakson, jonka tapahtumat eivät vieläkään ole lakanneet hiertämästä kansakuntamme muistia."

– Jaana Viskari, Kouvolan Sanomat

"Lukuromaaniksi Liekin lapset on helppolukuinen, selväkielinen ja mukaansatempaavakin. Romaani ei etene ajanmukaisessa järjestyksessä, vaan väliajoin ollaan joko 1900-luvun alkuvuosissa tai nykypäivän lähellä. Tyylikäs epookkikuvaus siivittää tunnelmallista lukukokemusta, joka synkkenee loppua kohti tummanpuhuvaksi."

– Jari O. Hiltunen, Satakunnan Kansa

"Lander kuljettaa henkilöitään eri aikatasoissa vaivasta toiseen, ja siten mikrohistoria yhdistyy makrohistoriaan, yksittäisen ihmisen kohtalo maailmanhistoriaan."

– Eija Komu, Keskisuomalainen

"–– viehätyin siitä, että hän (Lander) toteuttaa varsin perinteisin keinoin kerrotussa kansalaissota-aiheessaan häpeilemättä jonkinlaista taistelevaa humanismia. Hän haluaa saattaa pahat ihmiset tilille pahoista teoistaan ja tekeekin sen piittaamatta siitä, säilyykö romaani "eheänä" tai "uskottavana". Sujuvan laatuproosan alta henkii pamflettimaista pauhua."

– Tommi Melender blogissaan

"Lander on vahva ja oivaltava kertoja ja henkilökuvien rakentaja. Hänen romaaninsa on taas yksi askel kohti kansallista ymmärrystä ja sovitusta."

– Anne Helttunen, Me Naiset

"Sukutarina, rikostarina, rakkaustarina, Suomen itsenäisyyden synnyn kuvaus. Jos tästä Landerin kirjasta tehdään elokuva, on käsikirjoittajalla valinnan varaa näkökulmissa."

– Kirsi Ervola, Yhteishyvä

"Leena Landerin kunnianhimoinen romaani Liekin lapset kertoo vuoden 1918 tapahtumista pienen kylän, Halikonlahden pohjukassa olevan Vartsalan sahayhteisön näkökulmasta. Ajan laajempi perspektiivi avautuu terävänä rajatusta kulmasta."

– Matti Saurama, Demari

Kirjailija

Leena Lander

Kommentit