Kuiskaajat – Ihmiskohtaloita Stalinin Neuvostoliitossa (Orlando Figes)

Saatavuus: Loppu varastosta

5,00 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2011
  • Kirjailija : Orlando Figes
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522340504
  • Sivuja : 750
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Orlando Figes kertoo, millaista oli "tilastotietoihin" kuuluneiden elämä. Hän kuvaa tavallista kansaa Stalinin vainojen aikaan, jolloin kuka tahansa saattoi joutua vankileirille yhdenkin väärän liikkeen takia.

Stalin aloitti puhdistukset vuonna 1936 varmistaakseen valta-asemansa kommunistisen puolueen johdossa. Neuvostoliiton salainen poliisi toteutti etsinnät mielivaltaisesti. Surmansa sai arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä, ja lukemattomat muut traumatisoituivat loppuiäkseen. Ihmiset ilmiantoivat toisiaan kateudesta, vihasta, tai koska uskoivat tekevänsä oikein paljastaessaan kommunistipuolueen viholliset. Näytösoikeudenkäynneissä kuolemantuomion julistaminen kävi 10 minuutissa. Koko yhteiskunta puhui kuiskaten, pelko levisi kaikkialle, ja kaksoiselämästä tuli normi.

Kuiskaajat on tärkeä kollektiivinen todistajanlausunto 1900-luvun historian synkimmistä vaiheista. Se perustuu suurilta osin yksityisiin dokumentteihin, päiväkirjoihin ja kirjeisiin. Se ei tarkastele kansan kärsimyksiä ulkoapäin, vaan antaa äänen itse uhreille.

Otteita arvosteluista:

"Kirjassa riittää koskettavia ja järkyttäviä tarinoita. Perheiden katoamiset ja hajoamiset olivat yleisiä. (--) Kuiskaajat on nautittavaa historiankirjoitusta. Figes kirjoittaa arvostavasti ja ymmärtävästi venäläisten kohtaloista."

– Antti Nisula, Savon Sanomat

"Vertaisin Kuiskaajia merkitykseltään Vankileirien saaristoon. Figes ei ole kokija kuten Solzenitsyn, vaan näkijä, joka antaa meille oman, perustellun visionsa tarkastella tätä viime vuosisadan massiivisinta yhteiskunta- ja ihmiskoetta."

– Veikko Ahola, Historia-lehti

Kirjailija

Orlando Figes

Kommentit