Kivi bolševikin kengässä Neuvostoliiton tavoitteet Suomessa 1917–1965

Saatavuus: Loppu varastosta

17,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 03/2014
  • Kirjailija : Jukka Seppinen
  • Kustantaja : Minerva
  • ISBN : 9789524928656
  • Sivuja : 464
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Bolševismin merkitys ulkoisena uhkana oli suurempi kuin Suomessa todella ymmärrettiin. Jukka Seppinen analysoi teoksessaan Neuvostoliiton vaikutusta Suomen poliittiseen historiaan Venäjän vallankumouksesta ja Suomen itsenäistymisestä aina 1960-luvun rajun radikalisoitumisen aikaan.

Kun bolševikit saivat Venäjällä vallan vuonna 1917, joutui länsimainen Suomi tahtomattaan Moskova-johtoisen kansainvälisen kommunismin pyörteisiin 74 vuoden ajaksi.
Bolševikkien tavoitteena oli kommunistinen Suomi. Stalin ryhtyi toteuttamaan päämäärää 30.11.1939 aloittamallaan sodalla. Jatkosodan aikana Stalin joutui kuitenkin olosuhteiden pakosta muuttamaan linjaansa, ja hän tunnusti 1.12.1943 yhdessä Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian kanssa Suomen natsi-Saksasta erillisen aseman toisessa maailmansodassa. 19.9.1944 solmitussa välirauhansopimuksessa Neuvostoliitto rakensi edellytyksiä kommunismin etenemiselle Suomessa. Alkoi pitkällinen poliittinen kamppailu Suomesta, jonka yhtenä piirteenä oli pyrkimys eristää Suomi läntisestä maailmasta.
Stalinin kuoleman jälkeen 1953 NKP ja SKP käynnistivät uudelleen Stalinin Suomen osalta hylkäämään kansanrintamapolitiikan, ja pian KGB:n lonkerot ulottuivat kaikkialle suomalaiseen yhteiskuntaan. Alkoi ajanjakso, jota sittemmin alettiin kutsua suomettumiseksi.
Kirja perustuu laajoihin arkistotutkimuksiin sekä monipuoliseen tutkimuskirjallisuuteen. Siinä on myös ennen julkaisematonta tietoa Supon arkistosta.

Kirjailija

Jukka Seppinen

Valtiotieteiden tohtori Jukka Seppinen on monipuolisen uran tehnyt historioitsija, joka on keskittynyt 1900-lukuun sekä erityisesti toiseen maailmansotaan ja kylmän sodan kauteen.

Lue lisää

Kommentit