Kirkkaat päivä ja ilta (Inka Nousiainen)

Saatavuus: Varastossa

9,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 04/2013
  • Kirjailija : Inka Nousiainen
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522341556
  • Sivuja : 130
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

On hautovankuuma heinäkuu vuonna kolmekymmentäkahdeksan. Iida on päässyt vihdoin irti lapsuudenkotinsa otteesta, opettajaksi vieraaseen kylään, uuden elämän alkupisteeseen. Kaikki muuttuu sinä päivänä, kun häntä puree kyy; matkalla apteekkiin hän kohtaa sillalla miehen, jota ei ole koskaan aiemmin nähnyt, mutta jonka on tavallaan tuntenut aina.

"Ja luotiin maailma, rakennettiin pyramidit, keksittiin höyrykone sinä ohikiitävänä hetkenä kun he katsoivat toisiaan. Hän näki kaiken heti, silmien värin, että ripset olivat pitkät, ihossa vähän hiekkaa, tämä olisi nyt menoa."

Kymmeniä vuosia myöhemmin Edla, Iidan sisko, olisi jo valmis lähtemään tästä maailmasta. Hän on kantanut koko elämänsä mukanaan sisareensa liittyvää kipeää salaisuutta, nuorena lääkintälottana kohtaamaansa asiaa, joka on määrittänyt hänen yksinäisen elämänsä suunnan.

Kun Edla nyt viimeisinä aikoinaan kohtaa sattumalta nuoren Viljamin, menneisyys saa hänet kiinni vielä kerran. Oman vaikean valintansa kanssa kamppaileva Viljami liittyy osaksi sukupolvien yli ulottuvaa tarinaa – tavalla joka on yhtä aikaa arvoitus ja itsestäänselvyys.

Inka Nousiaisen kauniit lauseet kasvavat voimakkaaksi, sydämeenkäyväksi kertomukseksi rakkaudesta. Surusta ja lohdusta. Uskosta, luottamuksesta ja päätöksistä, jotka eivät tunne muuta rajaa kuin kuoleman – jos edes sitäkään.

Otteita arvosteluista:

"Kuulaasti kerrottu. (--) Jo (romaanin) nimi herättää mielenkiinnon, sillä nimihän on kuin runoa. Kirkkaat päivä ja ilta on rakkausromaani. Se, että rakkaudesta syntyy koskettava romaani, tarkoittaa myös sitä, että kaikki rakkaudet eivät suju siten kuten toivotaan."

– Ulla Janhonen, Anna

"Nousiainen on rakentanut herkän ja kauniin rakkausromaanin, joka on tulvillaan surua, eroja ja muistoja, jotka eivät jätä kylmäksi."

– Rauha Kejonen, Keskisuomalainen

"Kirkkaat päivä ja ilta on kuulaankaunis, surumielinen ja samalla toiveikas kirja rakkaudesta, sodasta, kuolemasta ja sen ylittävästä uskosta. (--) Inka Nousiainen tekee saman kuin Aki Ollikainen viime vuonna Nälkävuosi-romaanillaan. Osoittaa miten paljon ohueenkin teokseen voi ladata jotain hyvin oleellista meistä ihmisistä ja osastamme maailmassa, jonka lapsia me kaikki olemme."

– Hannele Salminen, Amusa.fi-sivusto

"Tunnistaisin Inka Nousiaisen kielen tuhannen joukosta. Se on niin kirkas ja vakaa, kaunis ja lähellä. (--) Nousiainen kirjoittaa suurista tunteista ja vavisuttavista hetkistä mutta ei sorru pateettisuuteen."

– Helmi K., Lily

"Kirkkaat päivä ja ilta on kaunis kokonaisuus paitsi kieleltään, myös ulkoasultaan – uskomattoman kauniista sinisävyisestä kannesta on kiittäminen graafikko Satu Ketolaa."

– P.S. Rakastan kirjoja -blogi

"Inka Nousiaisen Kirkkaat päivä ja ilta on nimeä ja kantta myöten kaunein tänä keväänä lukemani kirja. Ihaninta on Nousiaisen kuulas, herkkä ja monivivahteinen kieli, ja tarina juuri ennen talvisotaa toisiinsa rakastuvista Iidasta ja Eliaksesta koskettaa syvästi."

– Sinisen linnan kirjasto -blogi

"Romaani kiertyy teemassaan rakkauden ja sen herättämien muiden tunteiden ympärillä, mutta keskiöön kohoaa erityisesti tyylillisesti kuulas ja herkkä kieli, jota maistellessa mietin, että luenko nyt romaania vai runoteosta."

– Minna, Lukeminen.fi

"Jotain pysähtynyttä Inka Nousiaisen tekstissä juuri onkin. Se on kuin taulu, jota voi katsella monista eri näkökulmista. Se mitä tapahtui kerran sillalla, tuli muuttamaan useamman ihmisen elämän. Juuri pienten asioiden suuruus, siinä on sitä jotakin, joka minuun lukijana vetoaa."

– Rakkaudesta kirjoihin -blogi

"Romaanin kerronta on kuvallista ja viipyilevää, runollista ja vahvaa, sellaista josta jää jälki. Mennyt aika piirtyy esiin taidokkaasti, yksityiskohtia myöten: luokan harmooni ja puolapuut, puheenparret ja helmitaulu; kapiot ja kesäyö, joka ei koskaan enää olisi sama. Tarina kantaa, ja lauseissa soivat kaipaus ja suru ja salaisuudet. Nousiainen kirjoittaa niin, että mustarastaan laulun voi kuulla."

– Maija Vesanen, Parnasso

"Nousiainen kirjoittaa henkilöitään hellien. Kieli on kaunista, kiteytykset isoja siveltimenvetoja, joita tekee mieli katsella toistamiseenkin. (--) Kirkkaat päivä ja yö on tiivis pienoisromaani, joka viehättää vanhanaikaisuudellaan ja herkkyydellään."

– Helena Ruuska, Helsingin Sanomat

"Nousiainen nojaa monipolvisen tarinan sijaan siihen, että kertoo miltä hetket tuntuvat, miltä huoneet ja metsät näyttävät. (--) Kerrotut tunteet ovat vahvoja, ja Nousiainen kuvaa niitä herkästi, senkin uhalla, että vaikuttaa sentimentaaliselta."

– Elina Siltanen, Turun Sanomat

"Inka Nousiaisen kuulas kieli sopii haikeaan tarinaan ja lohduttaa mukana surevaa lukijaa."

– Hanna Pudas, Olivia

"Teoksen kuulas ja kaunis kieli kuljettavat lukijan läpi aikakausien. Nousiaisella on taito nähdä syvälle ja kuvata tarkasti."

– Meri Liukkonen, Metro-lehti

"Kauniin kielen ja koskettavan tarinan ohella kiitän vielä sitä tapaa, jolla Nousiainen kytkee luontokuvaukset ja vuodenkierron osaksi henkilöidensä tunteita ja mielenmaisemaa."

– Katja Jalkanen, Lumiomena-kirjablogi

"Eheä ja särötön kokonaisuus, jossa on poikkeuksellisen lumoava kieli, mutta kuitenkin kiinnostava juoni. Harvoin kohtaan kirjaa, josta pidän näin paljon."

– Kastepiste-kirjablogi, Lily

"(--) romaanista voisi poimia lähes minkä tahansa tekstinpätkän ja liittää sen tähän esimerkiksi siitä, kuinka taitava Nousiainen on."

– Upotus-kirjablogi

"Kirkkaat päivä ja ilta on lukukokemus, joka lyyrisyytensä vuoksi miellyttänee vaativampaakin lukijaa."

– Henni Huostila, Käkriäinen-lehti

Kirjailija

Inka Nousiainen

Kommentit