Leijonan osa (Raija Oranen)

Saatavuus: Loppu varastosta

9,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 08/2009
  • Kirjailija : Raija Oranen
  • Kustantaja : Teos
  • ISBN : 9789518511642
  • Sivuja : 526
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Keväällä 1988, kun rahamarkkinat ovat vapautumassa ja vanha moraali murenee rikastumisen tieltä, pankinjohtaja Anders Harmo päättää kaapata tuoreesta varallisuudesta itselleen leijonanosan. Samoin tein hän havahtuu huomaamaan vaimonsa ja avioliittonsa kauhtuneisuuden; hän hullaantuu nuorta kaurista muistuttavaan malliin, Pirita Pohjolaan.

Pankissa suoritettu yllätystarkastus ja rikossyyteuhka ajavat Andersin kuitenkin finanssien maailmasta kiinteistö- ja rakennusbisnekseen. Samaan aikaan, kun maan talous luisuu lamaan ja ikuiseksi luultu Neuvostoliitto romahtaa, Andersin ovelat toimet menestyvät aina vain paremmin; pankkeja kaadetaan ja nostetaan verovaroin, konkurssiaalto ajaa yrittäjiä itsemurhiin ja tavalliset asuntovelalliset, kuten Piritan toimittajaäiti, joutuvat ahtaammalle kuin koskaan.

Anders pitää itseään voittamattomana leijonana, mutta joutuu näkemään, ettei ole yksin älykäs ja taitava. Helsingin, Marbellan ja Pietarin ylellisissä huoneistoissa kehkeytyy intohimoisen rakkauden ja perhesuhteiden lisäksi myös kysymys liiketoiminnan moraalista.

Leijonan osa on tarkka ja koskettava kuvaus holtittoman ahneuden synnyttämästä pankkikriisistä ja tuhoisasta talouslamasta, mutta myös iskut kestävästä rakkaudesta, intohimosta ja selviytymisestä.


PANKKIMAAILMAN ASIANTUNTIJA KIITTÄÄ LEIJONAN OSAA

Espanjan Sanomissa kokenut pankkimaailman asiantuntija kiittää Raija Orasen romaania Leijonan osa, joka on noussut Aurinkorannikon myydyimmäksi suomalaisteokseksi. Juhani Laurilan mukaan kirjassa "on kriisin anatomia pähkinänkuoressa".

Laurila on työskennellyt yli 30 vuotta Suomen Pankissa toimistopäällikkönä ja mm. Maailmanpankissa, Kansainvälisessä valuuttarahastossa, EU-komissiossa ja OECD:ssä asiantuntijatehtävissä. Hän kirjoittaa mm:
"Talouden ylikuumenemisen mahdollistaman omanvoiton pyynnin ja valtapelin vaikutukset Anders Harmon persoonallisuuteen ovat romaanin keskeistä antia. Anders kehittyy kunnollisesta pankkitoimihenkilöstä häikäilemättömäksi keinottelijaksi, yliolkaiseksi lähimpien työtovereittensa ja vaimonsakin nöyryyttäjäksi. Jäljelle jää vain 'management by perkele'. Toki romaanissa on kosolti myös rakkautta ja suuria tunteita, tilannekomiikkaa, yllättäviä käänteitä sekä herkullista ja sarkastista huumoria."

Kirjailija

Raija Oranen

Kommentit