Karanteeni – Kuinka AIDS saapui Suomeen (Hanna Nikkanen, Antti Järvi)

Saatavuus: Varastossa

9,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2014
  • Kirjailija : Hanna Nikkanen, Antti Järvi
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522341884
  • Sivuja : 228
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Karanteeni kertoo ensimmäisistä Auroran sairaalaan keskitetyistä AIDS-potilaista ja siitä, miten tauti, sitä koskeva uutisointi ja julkinen keskustelu vaikuttivat Suomen homoyhteisöön, joka oli vasta saavuttanut ensimmäiset voitot seksuaalisen tasavertaisuuden tiellä. Kirja kertoo myös syrjinnästä, jonka kohteiksi sekä seksuaalivähemmistö että heteroseksuaaliset HIV-positiiviset joutuivat.

Karanteeni on myös tarina ensimmäisten suomalaisten tutkijoiden taistelusta tappavaa tautia vastaan – ja siitä suunnattomasta muutoksesta, jonka aiheuttivat vuonna 1996 markkinoille tulleet tehokkaat AIDS-lääkkeet, jotka yhtäkkiä pidensivät potilaiden elinikää kymmenillä vuosilla.

Voimakasta pelkoa herättänyt uusi tartuntatauti oli myös merkittävä yhteiskunnallinen ilmiö: poliitikot joutuivat reagoimaan nopeasti kysymyksiin tartunnan leviämisen ehkäisystä, mahdollisista pakkokeinoista, syrjinnästä ja tasa-arvoisesta hoidosta.

AIDS väritti 1980- ja 1990-lukujen yhteiskunnallista keskustelua ja muokkasi noihin aikoihin aikuistuneiden suomalaisten, niin homojen kuin heteroidenkin, käsityksiä seksuaalisuudesta. Silti taudin yhteiskunnallista, yksilöllistä ja yhteisöllistä historiaa ei ole vielä kirjoitettu.

HI-virukseen liitetyn kielteisen leiman vuoksi suomalaiset potilaat ja heidän läheisensä ovat olleet aiemmin vastahakoisia kertomaan tarinoitaan julkisuudessa; julkisesti HIV -positiivisia ihmisiä on Suomessa ollut parhaimmillaankin vain muutama.

Nyt aika näyttää olevan kypsä aiheen julkiselle käsittelylle. Kirjoittajat ovat tavoittaneet kymmeniä sellaisia ihmisiä, joiden tarinoita ei aiemmin ole kuultu – esimerkiksi naisia, jotka ovat synnyttäneet lapsia aikana jolloin HIV-positiivisia äitejä vielä painostettiin aborttiin, ja heidän lapsiaan. Aiheen käsittely rajoittuu usein Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin, mutta tähän kirjaan on haastateltu ihmisiä myös pohjoisesta ja taajama-alueiden ulkopuolelta.

Otteita arvosteluista:

"Reportaasikirjassa puhuvat tartunnan saaneet, heidän läheisensä ja hoitajansa aidsin alkuvuosina. (--) Kirja valottaa kiinnostavasti tutkimusta. (--) Sujuvan kirjan lukee illassa."

– Matti Mielonen, Helsingin Sanomat

"Toimittajat Hanna Nikkanen ja Antti Järvi ovat kirjoittaneet komean teoksen hiv:n historiasta ja saapumisesta Suomeen."

– Elina Raittila, Länsi-Savo

"He (Nikkanen ja Järvi) kuljettavat tarinaa taitavasti ja yhdistävät ihmiskohtalot ja tutkimustiedot niin jouhevasti, että Karanteenia luki melkein kuin romaania."

– Kirjasieppo, Kodin Kuvalehti

"Karanteeni kertoo koskettavasti aidsiin sairastuneiden ihmisten kohtaloista, suruista ja peloista. (--) Rakenne ja kieli toimivat, uusia näkökulmia ja ääniä tuodaan huolellisesti esiin niin, että kokonaisuus kasvaa hallitusti yhä laajemmaksi ja kattavammaksi."

– Suketus-kirjablogi

"Karanteeni on hyvin ja asiallisesti kirjoitettu tietokirja. Lisäksi se on helppolukuinen ja kiinnostava. Aihe on tärkeä ja Nikkanen ja Järvi avaavat sairauden ympärillä vallinnutta tutkimusta ja asenneilmapiiriä monipuolisesti."

– Kujerruksia-kirjablogi

"Kiinnostava ja koskettava katsaus Suomen aids-historiaan."

– Luetut, lukemattomat -blogi

"Pidän kovasti tavasta, jolla Karanteeni on kirjoitettu. (--) Mihinkään suuntaan ei kiihkoilla tai saarnata. Potilastapauksetkin on passelisti valittu, eivätkä koostu pelkästään homoista."

– Kaiken voi lukea! -blogi

"Karanteeni on mainio esimerkki tietokirjasta, joka tarinallisen luistavalla otteella vetäisee vastustamattomasti mukaansa."

– Marjo Jääskä, Voima-lehti

"Nikkasen ja Järven kirjoittama yleistajuinen teos ansaitsee erinomaiset kehut."

– Tommi Tapiainen, Vihreät.fi

"Karanteeni piirtää tarkan ja yksityiskohtaisen kuvan viime vuosikymmenien pelätyimmästä taudista, aidsista. Kirja kertoo myös monta koskettavaa tarinaa siitä, millaista elämä hivin kanssa voi olla."

– Laura Karlin, Kirjastolehti

"Ensimmäinen kattava katsaus taudin rantautumisesta maahamme, sen vaikutuksista niin homoyhteisöön kuin koko yhteiskuntaan ja tilanteesta aina nykypäivään asti."

– Ranneliike.net

Kirjailija

Hanna Nikkanen

Antti Järvi

Kommentit