Ivana B. (Anja Snellman)

Saatavuus: Varastossa

9,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2012
  • Kirjailija : Anja Snellman
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522341082
  • Sivuja : 165
  • Sidosasu : Nidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Anja Snellmanin Ivana B. on kirjailijan raju purkaus, monologi taiteen tekemisen ehdoista ja laulujen lunnaista. Romaanin kertojanäänessä on tuimuutta ja vimmaa, joka ei anna periksi surulle ja ahdistukselle.

Keski-ikäisen kirjailijan maailmaan on tullut riivaaja, jota hän ei enää omin voimin kykene karkottamaan. Hän saa piinaavia kirjeitä ja viestejä Ivana B:ltä, nuorelta julkkistyrkyltä ja wannabe-kirjailijalta, joka julistaa blogissaan kolmen M:n autuutta: tärkeintä ovat media, markkinat, mielikuvat. Kirjalliseen työhönsä keskittynyt taiteilija joutuu turvautumaan terapiaan saadakseen mielenrauhansa takaisin, sillä nuoren tiesminkäalun suoraviivainen röyhkeys pakottaa miettimään ja muistelemaan oman pitkän uran vaiheita ja pettymyksiä. Niitä haavoja ja erikoislaatuista herkkyyttä, joista taiteessa pohjimmiltaan on kysymys.

Arvioita:

"... Ivana onkin paljon enemmän kuin tyrkky skribentti: hän on käsistä riistäytynyt ajan henki, jonka kanssa ei voi käydä dialogia. Kun sille puhuu, viesti vääntyy väkisin vääräksi kuin kännyköiden ennakoivassa tekstinsyötössä. Turhaan ei kirjan kantta ole tehty peiliksi. Itsensä siinä näkee."

– Suvi Ahola, Helsingin Sanomat

"Snellman haastaa lukijansa vuoropuheluun kirjailijuuden olemuksesta, vakavasta ja kevyestä sisällöstä. (--) Ikääntyvä nainen katuu rohkeuden puutettaan ja elämätöntä elämäänsä. Kannattaa ottaa selville, mitä pettyneen naisen raivo saa tällä kertaa aikaan. Snellmanissa riittää virtaa, eikä Ivana B:kään ole kovin kauas Sonja O:n puusta pudonnut."

– Heidi Lakkala, Lapin Kansa

"Mysteerinomaisen Ivana B:n voi lukea hyvässä mielessä tendenssiromaanina, mediakritiikkinä ja satiirisena puheenvuorona maasta, jossa 'juustopaketillakin on oltava tarina' ja johon ei kerrallaan mahdu kuin yksi - menestynyt - kirjailija. (--) Ivana B:n kerronta ivaa rytmikkäästi kuin Lady Gaga. Rakenteellinen kirjeromaaniratkaisu vetää mukaansa ja toimii."

– Nina Lehtinen, Aamulehti

"Snellman kunnostautuu tyylilleen uskollisesti tahallisessa kärjistämisessä, mutta se tuottaa groteskia lystiä lukijalle."

– Helena Miettinen, Savon Sanomat

"Ivana B, on parhaimmillaan riemastuttavaa satiiria wannabe-kirjailijoista ja samalla liioiteltua parodiaa kirjailijana toimimisen nykyehdoista. Yhtäaikaisesti Ivana B. on äärimmäisen vakava romaani, pamfletti sellaisten kirjailijoiden puolesta, jotka eivät halua riekkuajulkisuudessa, vaan halauavat keskittyä olennaiseen ammatissaan eli kirjoittamiseen. Ja sehän ei sovi mediaseksikkään kirjallisuuspelin henkeen."

– Kaisa Kurikka, Turun Sanomat

"Snellmanin kynässä on edelleen pelottavaa ivaa ja jumalaista itseironiaa."

– Markku Soikkeli, Satakunnan Kansa

"Snellman ottaa jälleen käyttöönsä ironisen tyylin, jonka hän hallitsee erinomaisesti. Kielellä leikittelevä tyyli tuottaa ilmaisuvoimaista tekstiä, jota on ilo lukea."

– Arto Vaahtokari, Helsingin Uutiset

"1) Armoton ajankuva. 2) Ivana B. 3) Teksti imaisee mukaansa. 4) Kirjan kansi. 5) Kirjailija itse."

– 5 syytä tykätä Ivana B:stä, Noora Valkonen, Nora Exlibris -blogi

"...onpa kyllä tosiaan kiinnostava, ajankohtainen ja terävä. (--) Ja Snellman on ah niin julma, että hykertelen."

– Joanna Palmén, Rönsy-blogi

"Anja Snellman kirjoittaa teräviä huomioita paikoin todella hauskasti, paikoin nolostuttavan rehellisen oloisesti. On tietenkin selvää, ettei keski-ikäinen kertoja ole yhtä kuin Snellman eikä Ivana B. ole kukaan todellinen kirjailija, ei edes yhdistelmä todellisia henkilöitä. Molemmat ovat karikatyyrejä, ääripäihin saakka liioiteltuja hahmoja. - Ivana B. tarjoaa myös sellaisen mahdollisuuden, että molemmat kirjailijat elävät kertojan sisällä ja kamppailevat keskenään. - 166 sivua on kompakti mitta romaanille. Rakenteen monotonisuus ei ala puuduttaa, sillä kielessä riittää vimmaa ja vauhtia."

– Salla Simukka, Suomen Kuvalehti

"Anja Snellman rinnastaa terävästi menneen ja nykyisyyden, maailmantuskan ja mielikuvamarkkinat, muinaiskreikkalaiset runot ja Angry Birdsin. (Romaanin päähenkilön) pirstoutuvan mielen synnyttämä monologi on julmanhauskaa luettavaa."

– Jonna Tapanainen, Me Naiset

"Snellman saavuttaa jälleen iskevän armottoman, hykerryttävän hauskan ja samalla hieman ärsyttävän kirjoitustyylinsä ruoskiessaan nykyhetken mediatyrkkyä. (--) Lopussa on luvassa yllätys, josta moni dekkaristikin olisi kateellinen."

– Hanna Etholén, Metro-lehti

"Ivailun kalikat kalahtelevat kirjassa tiuhaan tahtiin niin julkisuushakuisuuteen, kustannusmaailmaan ja mediakirjoittajien kielenkäyttöön kuin myös kertojaan itseensä, mutta Ivana B. on pirullisen terävä kuvaus meistä ja luomastamme yhteiskunnasta laajemminkin. Sitä, missä määrin siinä on liioittelua ja parodiaa, voi jokainen tutkailla itse tykönään."

– Hannele Puhtimäki, Ilkka

"Erikoinen ja kiinnostava kirja."

– Leena Ahlholm, Keskipohjanmaa

"Ivana B. on monella lailla ristiriitainen kirja ja se herättää monenlaisia ajatuksia."

– Juha Pikkarainen, Yle Lappi

"Anja Snellmanin Ivana B. tuli luetuksi, otin siitä katkelmia esiin Brysselin Eurooppa-koulussa, kun esittelin uusinta kirjallisuutta. Satiiria sekin kirjailijana olemisesta kiihtyvän julkisuusmyllyn aikana, Anjan tapaan terävää ja trenditietoista."

– Panu Rajalan päiväkirjablogi

Kirjailija

Anja Snellman

Kommentit