Isä ja poika kaukopartiossa - Pekka ja Pauli Savinaisen sotamuistelmat

Saatavuus: Loppu varastosta

18,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 03/2016
  • Kirjailija : Irja Kortelainen
  • Kustantaja : Minerva
  • ISBN : 9789523121300
  • Sivuja : 291
  • Sidosasu : Kuvaliite, Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Päämaja aloitti kaukopartiotoimintaansa talvisodan aikana. Pekka Savinainen oli tuolloin osaston kokeneimpia miehiä, sillä hän oli ollut mukana jo tsaarin armeijassa ja Karjalan vapaussodissa. Talvisodan lopulla Pekka Savinainen järjesti myös 17-vuotiaan poikansa, Paulin, sissikoulutukseen.
Jatkosodan alkaessa isä ja poika lähtivät yhdessä Paulin ensimmäiselle kaukopartiomatkalle Stalinin kanavalle. Sen jälkeen he osallistuivat osasto Marttinan partioihin yhdessä ja erikseen. Paulille kertyi sotavuosina yli 4 000 partiokilometriä.
Sodan päätyttyä ”punainen” Valpo alkoi jahdata erityisesti kaukopartiomiehiä. Pekka Savinainen pidätettiin ja vietiin poliisilaitokselle kuulusteltavaksi, mutta myös Pauli oli merkitty ”peräänkuulutetuksi”. Pekka, Pauli ja koko muu perhe onnistuivat pakenemaan Ruotsiin. Pauli palasi Suomeen parin vuoden kuluttua mutta muutti sinne takaisin sairastelevan isän avuksi. Pauli perheineen palasi lopullisesti Suomeen 1970-luvun alussa. Pekka eli lopun elämänsä Ruotsissa.

Kirjailija

Irja Kortelainen

Joensuulainen Irja Kortelainen on Pauli Savinaisen käly. Jatkosodassa hän toimi lottana ja myöhemmin Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoistehtävissä. Kortelainen on aiemmin toimittanut kansanedustaja Eino Poutiaisen muistelmat Melkoisen kovaa leikkiä.

Lue lisää

Kommentit