Euroopan murros, Kross ja Proust (Matti Klinge)

Saatavuus: Varastossa

29,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 09/2018
  • Kirjailija : Matti Klinge
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522345400
  • Sivuja : 240
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

”Klinge on Suomen Zlatan”

Matti Klingen muistelmien viides osa alkaa kirjoittajan avomielisellä reflektiolla päiväkirjan kirjoittamisen ja päivittäisten muistiinpanojen merkityksestä. ”Itse näen dokumentoinnin eräänlaisena puolustuspuheena, ensisijassa itselleni, osoituksena siitä että olen ollut riittävän ahkera ja hyödyllinen, vä- lillä suurenkin sosiaalisen epävarmuuden torjuntana. Epävarmuutta ei ole ollut syytä näyttää tai korostaa ulospäin, valittelu ei ole kuulunut tyyliin, se on varmastikin kodin perua.”

Dokumentointi antaa vankan pohjan Klingen näkemykselle ja kokemukselle 1990-luvusta, josta hän kirjoittaa terävästi ja näkemyksellisesti. Saksa yhdistyy, Euroopan talousyhteisö tiivistyy unioniksi, johon Suomikin liittyy. Maassa on lama, jonka keskellä käydään yllätyksellinen presidentinvaali. Osallistuvana intellektuellina Klinge seuraa aikaansa, kirjoittaa, puhuu ja vaikuttaa. Ajanjaksoon liittyvät myös maanpuolustuskurssi sekä maalausharrastuksen uudelleenviriäminen ja ensimmäinen näyttely. 90-luku merkitsee myös syventymistä kahteen merkitykselliseen kirjailijaan, Marcel Proustiin ja Jaan Krossiin. Mutta tärkeintä on työ professorina, nuorison opettajana yliopistolla. Teos päättyy jäähyväisluentoon ja muotokuvan paljastamiseen toukokuussa 2001.

Ote kirjasta Euroopan murros, Kross ja Proust

Mutta tietenkin oli hyvin paljon kokouksia ja sovitteluja, joissa moni meistä tuskastui. Sellaisesta käy esimerkiksi Historiallis-kielitieteellisen osaston, nyttemmin Humanistisen tiedekunnan (tarpeeton nimenmuutos!) istunnossa kirjoittamani joihinkin ajankohtaisasioihin viittaava sonetti ja kollegani Mirja Saaren vastaus siihen:

Saastepilvi Pietarista lähenee/ vaan tiedekunta perusteellisesti puhuu/ Minervan pöllö oppineesti huhuu/ kun meiltä elinpäivät vähenee.

Myös ulkoministerit kokoontuivat/ he myöskin puhuvat ja pohtivat/ siinä kuin toisiltansa tohtivat/ uuspalatsissa siellä missä laivat uivat.

Oi Prinssi, miksi, kuinka pitkään/ mua kiduttavat puheet nuivat/ ja eikö tätä torju aiheet mitkään!

On kevään kukat kohta kuivat/ ei kohta tuoksu lemmikitkään/ kun puhetta ja puhetta vain suumme puivat.

(Prinssi-evokaatio on vanhaa 1500-luvun traditiota.) Mirja vastasi (lähettelimme lappuja istunnon aikana): ”Miten tämä onkaan mennyt tällaiseksi! Ennen vanhaan tässä salissa oli oikeastaan aika viihtyisää, nyt tämä on byrokratian kuristamaa joka asiassa. Mielestäni kokoukset ovat tällaisina täysin sietämättömät. – – Kootaan siis voimien rippeet ja tehdään protesti!”

Mutta protestit – koko opetushenkilökunta oli saatettu frustroituneeseen tilaan ylioppilaiden vahingoksi – eivät auttaneet mitään, vaan hallinnoimisen syvällisesti tehoton ja kontraproduktiivinen, itseruokkiva juna vain jatkoi kulkuaan. Sitä että yliopistossa on kysymys vanhempien, kokeneempien opettajien ja aivan nuorten ihmisten kohtaamisesta, opetuksesta ja kasvatuksesta, ei voitu saada läpi, vaikka esimerkit muualtakin Euroopasta olivat kauhistuttavia. Meillä haikailtiin amerikkalaisten maksullisten ”huippuyliopistojen” perään, vaikka Euroopassa oli ihanteena opintien tasa-arvo ja sen vaikutukset koko yhteiskunnalle.

Kirjailija

Matti Klinge

Matti Klinge (s. 1936) on Suomen tunnetuimpia ja tuotteliaimpia historiantutkijoita ja kulttuurikeskustelijoita. Hänen laajaan kirjalliseen tuotantoonsa kuuluu muun muassa vuonna 1999 alkanut päiväkirjasarja. Filosofian tohtoriksi vuonna 1967 Helsingin yliopistossa väitellyt Klinge oli Pariisin yliopiston vierailevana professorina vuosina 1970–1972 ja Helsingin yliopiston historian professorina vuosina 1975–2001.Lue lisää

Kommentit