Esirippu – Tutkielma seitsemässä osassa (Milan Kundera)

Saatavuus: Varastossa

9,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2013
  • Kirjailija : Milan Kundera
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522341068
  • Sivuja : 220
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Tsekkiläissyntyisen Milan Kunderan seitsenosainen essee Esirippu tutkii romaanin olemusta ja sen keskeistä merkitystä taiteessa. Hän kirjoittaa Cervantesista, Brochista, Proustista, Gombrowiczista, maailmankirjallisuuden käsitteestä, provinsialismista. Kunderan ajattelun tausta on hänen keskieurooppalainen kokemuksensa ja kirjallisuuden monimuotoinen perinne.

I Tietoisuus ja jatkuvuus

II Die Weltliteratur

III On mentävä asioiden sieluun

IV Mikä on romaanikirjailija?

V Estetiikka ja olemassaolo

VI Revitty esirippu

VII Romaani, muisti, unohdus

"Kundera on epäilijä. Epäilevä, kysyvä asenne on hänen kertomataiteensa liikkeellepaneva voima. 'Skeptisismi ei minulle ole maailman kieltämistä', hän sanoo, 'vaan maailman muuttamista kysymyksiksi.’ Hän nojaa keskieurooppalaisen romaanin perinteeseen, lähinnä Brochiin ja Musiliin, joiden romaanit sulauttivat yhteen runouden, ajattelun ja kertomuksen. Kunderalle romaani on 'suuri intellektuaalinen synteesi'.

Mutta samalla hän tähdentää myös leikin arvoa, kysymysten ja tulkintojen leikkiä - ja näin hän tekee yhä hämärämmäksi fiktion ja filosofian rajan. Hän ei pidä lukijoista, jotka ottavat hänen ajatuksensa kirjailijan itsetunnustuksina. Hän toivoo, että ne ymmärrettäisiin ajatuskokeina, hypoteeseina, ajatussepitteinä, mahdollisesti jopa ajattelun parodioina." – Jan Blomstedt

Kirjailija

Milan Kundera

Kommentit