Elokuvankertoja (Hernán Rivera Letelier)

Saatavuus: Varastossa

9,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2012
  • Kirjailija : Hernán Rivera Letelier
  • Kustantaja : Siltala
  • ISBN : 9789522341044
  • Sivuja : 120
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Kun María Margaritan kotikylään saapuu Marilyn Monroen, Gary Cooperin tai Charlton Hestonin elokuva, kerätään Marían kotona kaikki kolikot kasaan niin, että ne riittävät yhteen pääsylippuun. María lähetetään katsomaan elokuva. Kun tyttö sitten palaa kotiin, on hänen kerrottava elokuva koko perheelle.

Elokuvankertojan lumoava tarina sijoittuu Chilen pampan salpietarikaivoksille, jossa työväki asustaa aaltopeltihökkeleissään. Marían perheessä on viisi lasta ja toimeentulo on tiukassa isän halvaannuttua ja äidin lähdettyä matkoihinsa. Isä järjestää sisarusten kesken kilpailun: kuka osaa kertoa elokuvan parhaiten. Kun tulee María Margaritan vuoro kertoa, ovat isä ja veljet täysin myytyjä.

Pian koko kylä haluaa kuulla María Margaritaa, joka saa mustavalkoisen ja kapealla laajakankaalla esitetyn elokuvan näyttämään Technicolorilta ja CinemaScopelta.

Elokuvankertoja on kunnianosoitus tarinoille ja pikkukylien elokuvateattereiden kukoistukselle ja rappiolle.

Otteita arvosteluista:

"Kirja on kunnianosoitus elokuvalle. Ei ihme, että siitä on tekeillä elokuva."

– Ullan Janhonen, Anna

"Elokuvista kertomisen rinnalla Letelier valottaa Marian surullista kohtaloa, äidittömyyttä ja lopulta täydellistä orpoutta. Rinnatusten pirstoutuvat Marian perhe ja tarinankerronnan perinne. Kuitenkin tämä pieni, haikea romaani on ennen kaikkea kirja tarinoiden merkityksestä: kertomuksilla on voima yhdistää ihmisiä."

– Marjaana Roponen, Aamulehti

"Letelier kirjoittaa toteavasti, lähes lakonisesti. Liian kipeiden asioiden kuvaamiseen riittävät yksinkertaiset lauseet: 'Hänet tuomittiin uudestaan (vankilaan) yhtä pitkäksi aikaa. Kävin katsomassa häntä pari kertaa. Hän pyysi etten tulisi." Kirja on pieni ja nopealukuinen, ja sen kappaleet lyhyitä. Se muistuttaa, kuinka jokapäiväinen ruoka on tärkeää, mutta kuinka unelmat ja tarinat ovat vähintään yhtä tärkeitä."

– Sari Pullinen, Kouvolan Sanomat, Kymen Sanomat

"Elokuvankertoja onkin kirja tarinoiden ja kuvien voimasta - ja toisinaan myös niiden satuttavuudesta ja petollisuudesta."

– Maria, Sinisen linnan kirjasto -blogi

"Elokuvankertoja on ulkoisesti pikkuruinen ja kaunis kirja. Sisältö on synkempi kuin aurinkoisesta kansikuvasta voisi arvata, mutta tarina on silti hieno."

– Kirjojen keskellä -blogi

"Voi miten suloinen ja sydäntä särkevä kirja!"

– Noora Valkonen, Lukeminen.fi

"Kaiken ihana-sanan yliviljelemisen uhallakin sanon, että Elokuvankertoja on ihana kirja. Se on sekä surullinen että onnellinen, kuin kirjan sivuiksi muuttunut Technicolor tai CinemaScope köyhän kansan iltataivaan alla."

– Katja, Lumiomena-blogi

"Tarina on taitavasti ja hallitusti kirjoitettu kokonaisuus."

– Satu-Maria Niikko, Ilta-Sanomat

Kirjailija

Hernán Rivera Letelier

Kommentit