IHANA 2017 kampanja kannustaa ihmisiä kokeilemaan rohkeasti uusia liikuntamuotoja ja löytämään oma suosikkilaji. Lähde mukaan perinteisten ja vähän uudempien lajien pariin yhdessä IHANA 2017 lähettiläiden kanssa, jotka testaavat viikoittain uusia lajeja ja liikuntamuotoja ja jakavat kokemuksensa muiden kanssa. Kuka tietää -ehkä niistä jokin on juuri sinun uusi, innostava harrastuksesi!

IHANA 2017 laji -testaukset aloitettiin viime viikolla trampoliiniparkista, joka avattiin Jyväskylään muutama kuukausi sitten. Lähdin tutustumaan tähän paljon hehkutettuun lajiin yhdessä IHANAN Heinin kanssa, ja päivän taatusti hauskasta kuvamateriaalista lähti vastaamaan Sanni.

Matkaan lähdettiin odottavin mielin. Uteliaisuutta herätti etenkin kysymys siitä, kävisikö trampoliinilla hyppely päivän treenistä vai tarvitseeko energian polttamiseen vielä illalla toisen treenin? Tähän saatiin vastaus niinkin pian kuin 10 minuuttia treenin alkamisen jälkeen... Tästä lisää hieman myöhemmin.

Molemmilla meistä oli jonkin verran aiempaa kokemusta trampoliinilla hyppimisestä: Heini jumppaili pienenä telinevoimistelukerhossa ja minä olen löytänyt lajin pariin viimeisten parin vuoden aikana aikuistelinevoimistelun kautta. Lisäksi pihatrampoliineilla on tullut lapsena pompittua jonkin verran, mutta koska viime kerrasta oli kulunut aikaa, niin päätimme molemmat lähteä varovasti liikkeelle ja katsoa mihin kehomme vielä taipuvat. Tavoitteiksi asetimme jonkun uuden liikkeen kokeilun ja vanhojen, joskus osattujen liikkeiden testaamisen.

Aloitimme treenin tutustumalla parkin eri trampoliineihin: tarjolla oli pienillä neliön ja suorakaiteen muotoisilla trampoliineilla täytetty alue, trampoliineista muodostuva koripallokenttä sekä useita olympiatramppoja, joista pääsi hyppäämään pehmeään vaahtomuovimereen.Trampoliiniparkissa hyppimisvuorot vaihtuvat tasatunnein, ja ennen jokaista uutta vuoroa henkilökunta ohjeistaa turvalliseen hyppelyyn. Hygieniasyistä trampoliineilla hypitään aina sukat jalassa, johon ainakin itselläni meni hetken aikaa tottua. Trampoliinipark myy juuri hyppelyyn tarkoitettuja, luistamattomia sukkia, joka on varmasti hyvä investointi mikäli lajista innostuu toden teolla.


“20 minuutin yhtäjaksoinen hyppiminen vastaa tunnin hölkkälenkkiä”


Alusta alkaen kävi selväksi, että päivän toisen treenin voisi unohtaa samantien, sillä jo ensimmäisten 10 minuutin hyppimisen jälkeen hiki virtasi ja juomapullo tyhjeni vauhdilla. Testasimme aluksi trampoliinien joustavuutta ja teimme perus kehonhallintaliikkeitä, kuten x -hyppyjä, erilaisia kiertoja, pommihyppyjä ja istualteen käymistä. Poskilihaksistomme ei selvästi ollut tottunut tällaiseen rääkkiin, sillä jatkuva hymyily ja nauru sai ne välittömästi kramppiin.Pienen totuttelun jälkeen uskaltauduimme myös olympiatrampoliinien puolelle, jossa kokeneemmat hyppijät heittivät käsittämättömiä temppuja Sannin räpsiessä heistä kuvia minkä kerkesi. Meillä jo pelkkä normaali hyppiminen näillä melko joustavilla trampoliineilla tuntui mahan pohjassa, mutta pian niin Heini kuin minäkin uskaltauduimme tekemään voltteja vaahtomuovimereen. Rankin ja haastavin osuus tuntui olevan itsensä saaminen ylös montusta siten, että molemmat sukat olisivat vielä ylös päästessä tallessa.Poikien esimerkkiä seuraten aloimme pikkuhiljaa siirtymään vaikeampiin temppuihin. Heinin tavoitteena oli saada korkea voltti jaloilleen monttuun ja minä kokeilin urho- sekä takaperinvoltteja. “Muutaman” kerran niitä saikin toistella, mutta lopussa kiitos seisoi ja lopputunti yritettiinkin saada tempuista mahdollisimman onnistuneita kuvia, vaihtelevalla menestyksellä..Hikisen tunnin jälkeen pukukoppiin asteli kaksi melko hymyilevää naista. Nauruvarastot tuli kerralla täytettyä ainakin viikoksi eteenpäin. Pukukopissa olevasta taulusta luimme, että vain 20 minuutin yhtäjaksoinen hyppiminen vastaa tunnin hölkkälenkkiä! Hauskaa ja vielä tehokastakin -mikäs sen parempaa?! Hyppelyn kautta saatu energiapurkaus riitti iltaan saakka, kunnes noin kuuden tunnin päästä hyppelystä iski väsymys ja unta ei tarvinnut illalla kauaa odotella.


“Trampoliinihyppely sopii aivan kaikille, ikään ja kuntoon katsomatta”


Kenelle sitten suosittelemme trampoliinihyppelyä? Aivan kaikille! Vaikka voltit ja muu temppuilu eivät olisikaan juttusi, niin jo pelkkä normaali hyppiminen kuluttaa tehokkaasti energiaa ja saa taatusti hymyn huulille. Hauskanpidon lomassa kehität myös kuin itsestään tasapainoasi ja kehonhallintaa, jotka molemmat tukevat päivittäistä elämääsi. Trampoliinivoimistelussa parasta onkin juuri sen sopiminen aivan kaikille, ikään ja kuntoon katsomatta.

Ensi viikolla ryhmärämä matkaa testaamaan hieman erilaista tasapainoa vaativaa alustaa -pysy siis kuulolla! ;)