Fitran kustantama Kehonpainoharjoittelu - movement (Jarno Härkönen & Jukka Rajala, 2016) on ollut myyntimenestys ja sen takia tartuin kirjaan odottavin ennakko-odotuksin. Ennen kaikkea kirja herätti mielenkiintoa, sillä kehonpainoharjoittelu kuuluu osaksi treeniäni ja kaipaan uusia vinkkejä kotona harjoitteluun.

Harjoittelua ilman kalliita välineitä ja salikorttia?

Mikäli kuntosaliharjoittelu ei innosta sinuakaan - olemme samassa veneessä. Tämä kirja lupaakin antaa vinkkejä omalla kehonpainolla harjoitteluun, jotta treenata voi missä vain.

Kirja kertoo kehonpainoharjoittelun sopivat monelle, sillä tasoja löytyy jokaiselle ja progressio, eli kehittyminen, on liikkeitä tehdessä tärkeää. Oletko halunnut oppia käsilläseisonnan? Minulla se ainakin on ajoittain käynyt mielessä, mutta harjoittelua en ole tiedon puutteen vuoksi aloittanut. Kirja lupaa pilkkoa käsilläseisonnan opetuksen pieniin paloihin, eli progressioihin, joiden avulla jokainen voi oppia.


Kirjasta bongattu vinkki

Kuten varmasti moni muukin liikunta-alan ammattilainen, myös Härkönen ja Rajala sanovat hyötyliikunnan päivän mittaan olevan erityisen tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Kehoa pitää liikuttaa, jotta se voi hyvin. Kirjassa tuli paljon mielenkiintoista knoppitietoa, jota ei aiemmin ole minulle tullut vastaan - muun muassa kyykkäyksen sääntö, varpaat sekä polvet samaan suuntaan maksimissaan 90 asteen kulmassa alas, heitetään roskakoriin. Hyvä, että tuo 90 asteen kulma esimerkiksi kyykätessä ei ole välttämätön, sillä alas asti kyykkääminenhän tuntuu paljon tehokkaammalta kun liikeradan puoliväliin jättäminen.
Aloita hitaasti ja seuraa omaa kehitystä

Vaikka omat saavutukset ovat kirkkaana mielessä niin malttia, malttia – turvallisessa ja kehittävässä harjoittelussa on tärkeää tehdä pohjatyö huolella, ennen kuin siirtyy vaikeampiin liikkeisiin. Uskoisin itsekin välttyväni suuremmilta vammoilta, kun ensin totuttaa lihaksen uuteen liikkeeseen vähitellen. Haastavaa se tulee olemaan, sillä kukapa nyt helpoista liikkeistä haluaisi aloittaa?”Kirjan avulla rakennat itsellesi askel askeleelta kehon, joka on valmis hurjiin liikkeisiin. Mieti lähtötasosi sen mukaan, mistä lähdet itseäsi kehittämään – omaa kehoasi kunnioittaen.”

(Härkönen & Rajala 2016.)


Kirja on vahvasti visuaalinen ja liikepainotteinen, tämän postauksen kuvien liikkeet ovat poimittu kirjasta. Teoksessa esitelläänkin omalla keholla tehtävien harjoitusten toteuttaminen selkeästi ja näyttävästi.