Nappaan käteeni värikkään kirjan, jonka kannen lupaukset herättävät samantien mielenkiintoni: Lievitä kipua – Estä vammoja – Lisää liikkuvuutta. Foam Roller on ilmiönä jo ennestään tuttu, mutta sen lukemattomat hyödyt tulevat minulle yllätyksenä.


Sam Woodworth – Foam Roller – Putkirullaus

FoamRoller –Putkirullaus kirjaa voi suositella niin huippu-urheilijalle kuin silloin tällöin liikkujallekin, joka haluaa huoltaa kehoaan. Kirja sisältää 60 erilaista harjoitusta ja 26 ohjelmaa, joiden luvataan tuovan apua kipujen lievitykseen, vammojen estämiseen ja liikkuvuuden lisäämiseen. Välineiksi tarvitaan vain rulla ja alusta (esim. joogamatto), sekä joissain liikkeissä pieni, pehmeä pallo.

Ensisilmäyksellä kirja vaikuttaa selkeältä kokonaisuudelta, joka sisältää niin aloittelijoille sopivia liikkeitä kuin vaativampiakin ohjelmia. Kirjaan tarkemmin tutustuessa huomaa, että rullausohjeiden lisäksi rullailua tukevaa tietoa on tarjolla paljon odotettua enemmän.


”Putkirullauksessa tulisi tuntea kipua asteikolla yhdestä kolmeen, mutta ei kuitenkaan liikaa.”


Aivan kirjan alusta löytyy tietoa putkirullauksen hyödyistä, välineiden valinnasta sekä esimerkiksi selkeä kuvallinen selitys siitä, mitä rullaus saa kehossamme aikaan. Kirja korostaa oman kehon tuntemisen ja kehon lähettämien viestien kuuntelemisen tärkeyttä –rullauksessa tulisi tuntea kipua asteikolla yhdestä kolmeen, mutta ei kuitenkaan liikaa.


Kirja selittää selkein ohjein ja kuvin, miten rullailu vaikuttaa kehoomme

Harjoitusosio alkaa putkiharjoituksilla keskivartalolle, alavartalolle ja ylävartalolle. Kolme viimeistä lukua tarjoavat kokonaisia ohjelmia kivun lievitykseen, elämäntapaan sekä urheiluun liittyen.

Jokainen liike on purettu pieniin osiin, joista jokaisesta on omat, selkeät kuvansa sekä kirjalliset ohjeet. Jokaisen liikkeen kohdalla kerrotaan myös mihin lihaksiin liike vaikuttaa, ja mikä tehtävä kyseisillä lihaksilla kehossamme on. Lukijalle tarjotaankin siis harjoitteiden ohella myös pieniä fysiologisia tietoiskuja.


Jokaisen liikkeen yhteydessä kerrotaan mihin lihakseen liike vaikuttaa

Yllätyksenä silmiini pisti lohduttava väite, jonka mukaan putkirullauksen tulisi aiheuttaa sopivissa määrin kipua: asteikolla 1-5 sopiva kivun aste on noin yhdestä kolmeen. Onkin siis hyvä muistaa pienen kivun tuntemisen olevan hyvästä, jotta rullailu todella auttaisi.

Seuraavaksi pääsenkin sitten itse asiaan, nimittäin testaamaan harjoitteita ja ohjelmia sekä selvittämään, mitä uusia lihaksia kropastani löytyykään. Tästä luvassa pian uutta tekstiä, joten kannattaa pysyä mukana!